Vraag het Beauty Editor Xana: 'Hoe kom je snel van acne of puistjes op je billen af?'

Beauty

Vraag het Beauty Editor Xana: 'Hoe kom je snel van acne of puistjes op je billen af?'

Xana Ferreira Chicano
Door

Xana Ferreira Chicano

Gepubliceerd op

26 januari 2024 om 12:00

Gepubliceerd op

26 januari 2024 om 12:00

Heb jij prangende beautyvragen? Of een beauty-onderwerp waar je van staat te popelen om over te lezen? Vertel het ons. Iedere week beantwoordt onze Beauty Editor Xana één van jullie beautyvragen. Met deze week: buttne.

'Hey Xana, hoe kom je snel van acne of puistjes op je billen af?' - Cindy Hey Cindy, goede vraag. Laten we hier eens dieper in duiken. Hoewel acne op je gezicht het meest vervelend is (ja, ik heb het over die kinpuist die besloot op te duiken voor een belangrijke presentatie), is buttne, aka acne op je billen, ook écht een domper. En vooral erg pijnlijk. Voor je gezicht heb je allerlei goedjes en crèmepjes die je kunt smeren, maar vaak is het lastiger om erachter te komen wat precies werkt tegen billen-acne. Zoek niet verder. Ik heb namelijk de gouden tip. De oorzaak van Buttne Allereerst: wat veroorzaakt acne op je billen? Buttne wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van verstopte haarzakjes en een bacteriële infectie. Hieronder vind je enkele redenen voor het verschijnen van deze rot bultjes. Waarschuwing: ze variëren van 'ulg', 'smerig' tot 'Whut? Serieus? Scrol gauw naar beneden. Lees ook: Droge poten? Met dit wondermiddel worden je hielen weer zijdezacht

1. Hormonen Duh. Hoe kon het ook anders? Hormonale veranderingen (zoals tijdens die verdoemde menstruatie) kunnen follikels plakkerig maken. Met andere woorden: een ontstoken haarzakje ontstaat doordat de poriën verstopt raken. Androgenen zijn de hormonen die dit het meest waarschijnlijk doen. 2. Natte sportkleding Als je na het sporten je bezwete kleding effe aanhoudt (bijvoorbeeld als je naar huis fietst en niet doucht in de sportschool) wordt vuil en stof ingesloten en daardoor ontstaan weer bultjes op je billen. Als je weinig tijd hebt voor een volledige douche (ja, sommige mensen skippen dit gewoon): reinig dan gauw na het sporten je lichaam met een doekje. Zo verwijder je bacteriën. 3. Te veel/lang zitten Folliculitis wordt vaak veroorzaakt door wrijving of irritatie. En te veel zitten kan de situatie verergeren door de druk van het zitten. Dus heb je een zittend beroep? Probeer dan om eens in de zo veel tijd even op te staan. Doet wonderen voor je asser. 4. Niet verschoond ondergoed Niet zo fris om te doen, maar het gebeurt (blijkbaar). Als je je onderbroek niet vaak genoeg verschoond, ontstaan er laagjes vuil, zweet en olie op je billen. En dan ontstaat ook buttne. 5. Te krappe kleding Strakke kleding als een skinny jeans of legging hebben een groot invloed op billenacne. Het verzoorzaakt namelijk niet alleen wrijving, maar zorgt er ook voor dat zweet en olie vastgehouden wordt. Hierdoor raken je haarzakjes snel verstopt.

Hoe kom je van billenacne af? That's the big question. Ik heb hieronder de gouden tip voor je, zodat je snel van je buttne afkomt. Thank me later. Lees ook: Beyoncé draagt déze betaalbare nepwimpers van 11(!) euro tijdens haar concert en wij zijn obsessed

Dé gouden tip tegen buttne

Benzoylperoxide wordt je redder in nood. Probeer je billen te behandelen met een body wash of cleanser met benzoylperoxide. Dit ingrediënt is effectief bij de behandeling van zowel acne als folliculitis vanwege zijn antimicrobiële (oftewel bacteriebestrijdende) eigenschappen. Let op: dit product kan gekleurde stoffen bleken, dus spoel het goed uit en gebruik een witte handdoek. Mijn favoriet vind je hieronder.

Benzoylperoxide CerVa

SHOP NU Ben jij ook benieuwd naar een bepaald beauty-onderwerp? Stuur mij je prangende beautyvragen: xana.ferreira.chicano@andcmedia.nl. Wie weet beantwoord ik jouw vraag wel volgende week vrijdag.

delen
Xana Ferreira Chicano

Xana (lees: Shan-na) Ferreira Chicano is editor Style & Beauty en geboren in de vorige eeuw. 1996 om precies te zijn. Is een Zaanse, maar tegelijk ook een Spaanse. Olé. Smelt van Schuimtaart van de oer-Amsterdamse banketbakker Van der Linde (eigenlijk van bijna alle soorten taart). En heeft, heel stiekem, een tassenverslaving.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen

Shop beauty producten