Vraag het Beauty Editor Xana: 'Welke duurzame beautymerken zou jij aanraden en waarom?'

Beauty

Vraag het Beauty Editor Xana: 'Welke duurzame beautymerken zou jij aanraden en waarom?'

Xana Ferreira Chicano
Door

Xana Ferreira Chicano

Gepubliceerd op

29 december 2023 om 12:00

Gepubliceerd op

29 december 2023 om 12:00

Heb jij prangende beautyvragen? Of een beauty-onderwerp waar je van staat te popelen om over te lezen? Vertel het ons. Iedere week beantwoordt onze Beauty Editor Xana één van jullie beautyvragen. Met deze week: duurzame beautymerken.

'Hi Xana, welke duurzame beautymerken zou jij aanraden en waarom zijn zúlke merken belangrijk?' - Celine

Hi Celine. Superfijn dat je dit onderwerp belicht. Het is namelijk superbelangrijk om in duurzame en cruelty-free merken te investeren. Er zijn namelijk zóveel beautymerken die nog een grote slag moeten slaan. Ik kies daarom vaak voor kleinere beautymerken die vanuit duurzaam perspectief worden opgezet.

Investeren in fair-beauty De beauty-industrie is één van de meest vervuilende industrieën door de hoeveelheid afval. Het is een groot probleem. Hoe groot vraag je je zeker af? Groot genoeg om de Stille Oceaan te vullen met verpakkingsafval. In feite worden elk jaar 120 miljard verpakkingen geproduceerd in de beautybranche. Ongelooflijk, niet? Nou komen die dus uiteindelijk als kleine deeltjes in water terecht. Niet heel fijn. Gelukkig zijn er beautymerken die erg letten op duurzame verpakkingen, cruelty-free productie en eerlijke ingrediënten. Ik heb mijn 7 favorieten op een rij gezet. Dan kan ook jij investeren in betere beautyproducten.

7 eerlijke beautymerken

1. Drunk Elephant Oprichtster van Drunk Elephant Tiffany Masterson zweert bij haar 'clean-clinical' beautyproducten. Alle producten van 't merk zijn vrij van 'The Suspicious Six'. Wat zijn dat? Nou, oliën, siliconen, chemical screens, parfum en natriumlaurylethersulfaat. Een hele mond vol, maar komt – simpel gezegd – neer op zes schadelijke factoren voor de huid. Ik heb 't getest, en ik zal je vertellen: werkt echt.

2. Weleda Weleda is echt een pionier op het gebied van groene cosmetica. Sinds 2009 maakt het merk gezichtscrèmes, bodylotions en zalven met het label NATRUE. Gemiddeld 77% van alle ingrediënten bij Weleda is afkomstig van biologische landbouw. Hou je dus van natuurlijke ingrediënten? Dan is dit merk perfect voor jou. Je lichaam op natuurlijke wijze verzorgen kan dit merk namelijk als de beste.

3. Naïf 'T merk Naïf is B-corp gecertificeerd. Wat betekent dat? Nou, dat zij zich inzetten voor een betere wereld als het gaat om sociale impact, verantwoordelijkheid, transparantie en duurzaamheid. Al hun producten zijn natuurlijk, duurzaam, veganistisch en zonder ingrediënten die mensen of de planeet schaden. Dol op.

4. Ethique Ethique produceert een boel huid- en lichaamsproducten. Van shampoos en conditioners tot deo's. En dat allemaal als vaste 'reep' verpakt in recycleerbaar papier en karton. Er wordt núl plastic gebruikt. Helemaal top. En de verpakking is dus 100% composteerbaar en de ingrediënten zijn 100% duurzaam en fair trade goedgekeurd. Eén reep Ethique's vaste shampoo staat gelijk aan drie flessen vloeibaar product, dus ze zijn ook behoorlijk kosteneffectief.

5. Trinny London Trinny London is hét beautymerk waar ik bij zweer. Met deze producten accentuur je de mooiste features in je gezicht, in plaats van alles te verbergen met lagen make-up. Love it. 'T merk moedigt hun klanten aan om lege make-uppotjes opnieuw te gebruiken.

6. Wet Brush Geloof mij: deze borstel wordt je nieuwe bestie. Het is namelijk een echte haarredder in nood. Klitten krijg je er in no-time uit zonder pijn. En de borstels zijn ook nog gemaakt van plantaardig zetmeel, afkomstig van verschillende groenten en planten zoals maïs en aardappelen. Is dus ontworpen om binnen vijf jaar af te breken. Maar geen zorgen, de borstel zal niet spontaan uit elkaar vallen. Pas als je 'm weggooit dan wordt-ie op een natuurlijke manier afgebroken.

7. Le Labo Als we het hebben over duurzame parfums, dan is dít het eerste merk dat bij mij opkomt. Van de doos, tot 't glas, alles is geproduceerd uit gerecyclede materialen. Dat motten we hebben. Kijken we naar de geur, dan zijn de ingrediënten op een eerlijke manier verkregen. Bovendien krijg je als klant korting voor het terugbrengen van parfumflesjes die opnieuw gebruikt kunnen worden.

delen
Xana Ferreira Chicano

Xana (lees: Shan-na) Ferreira Chicano is editor Style & Beauty en geboren in de vorige eeuw. 1996 om precies te zijn. Is een Zaanse, maar tegelijk ook een Spaanse. Olé. Smelt van Schuimtaart van de oer-Amsterdamse banketbakker Van der Linde (eigenlijk van bijna alle soorten taart). En heeft, heel stiekem, een tassenverslaving.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen