Dit is waarom je vandaag nog azelaïnezuur aan je skincare routine wil toevoegen

Beauty

Dit is waarom je vandaag nog azelaïnezuur aan je skincare routine wil toevoegen

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

21 mei 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

21 mei 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Retinol, niacinamide, salicylzuur.. Een hoop moeilijke termen die wonderen doen voor je huid. Nu is er nog één die je aan het rijtje (en je skincare routine) wil toevoegen: azelaïnezuur.

Azelaïnezuur, beter bekend als azelaic acid, is misschien minder bekend dan andere ingrediënten, maar dat maakt het niet minder effectief.

Azelaïne.. wattes? Geen idee wat azelaïnezuur precies is? Geen probleem, we praten je effe bij. Chemisch gezien is azelaïnezuur een dicarbonzuur. Klinkt niet direct als iets wat je op je huid wil smeren, maar geen zorgen, dit is een goed soort zuur. Het zuur wordt verkregen uit granen zoals rogge, tarwe en gerst, maar kan ook synthetisch worden gewonnen in laboratoria. Die laatste variant vind je het meest terug in huidverzorgingsproducten.

Paula's Choice € 43

Paula's Choice

Lees ook: Dit zijn de twee meest gemaakte fouten bij het aanbrengen van niacinamide

Minder vlekjes en een gladde huid Nu je weet wat azelaïnezuur is, ben je natuurlijk ook nieuwsgierig naar wat het doet. Nou, een hoop. Zo blijkt uit verschillende onderzoeken dat azelaïnezuur een groot verschil kan maken als het gaat om het verminderen van vlekjes op de huid. Denk aan kleine littekentjes na puistjes en andere verkleuringen. Daarnaast zorgt het voor een gladder huidoppervlak en een egalere huidteint.

Mocht je last hebben van puistjes en onzuiverheden dan is azelaïnezuur ook je redder in nood. Door de ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen kalmeert het de huid en vermindert het puistjes. Dit kun je ook bereiken met andere zuren, maar het grote verschil is dat azelaïnezuur een stuk zachter is voor de huid. Kortom, een ingrediënt dat je gewoon in je kast wil hebben staan.

The Ordinary vanaf € 14,95

The Ordinary

Wanneer smeren? Aan de slag met azelaïnezuur? Bij een concentratie van 10 procent kun je het zonder recept kopen. Smeren kan zowel 's ochtends als 's avonds. In de ochtend smeer je het na een vitamine C-serum en voor je SPF. In de avond breng je het aan op een schone huid na het reinigen, tonen en exfoliëren. Je kunt het puur op de huid aanbrengen, maar ook mixen met je favoriete serum of nachtcrème. Of je brengt alleen wat aan op de desbetreffende vlekjes die je wilt behandelen. You do you.

En eh, het spreek misschien voor zich, maar we zeggen het toch nog maar even: als je huid geïrriteerd of pijnlijk wordt, moet je natuurlijk stoppen met smeren. Verander dan de dosering of vraag advies aan een dermatoloog.

Dr. Jetske Ultee € 39,95

Jetske Ultee

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Meer lezen van Beauty