Drink jij veel koffie? Zo blijven je tanden mooi wit

Beauty

Drink jij veel koffie? Zo blijven je tanden mooi wit

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

21 februari 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

21 februari 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Je hoofd wordt misschien blij van koffie 's ochtends, maar je tanden denken daar helaas heel anders over. Fanatieke koffieslurpers kampen vaak met bruine aanslag op de tanden. Brr. Wij zochten voor je uit hoe je dit kunt voorkomen.

Koffie bevat net als andere donkere dranken - zoals rode wijn en thee - tannines. Dat zijn looistoffen die zich aan je tandplak hechten en dat maakt ze dé grote veroorzakers van verkleuring van je tanden. Voordat je begint te hyperventileren: no worries, je kunt gewoon koffie blijven drinken. Maar let dan wel hierop:  

Lees ook: Di­t is de reden waarom je crème niet intrekt en kan gaan rullen 1. Onthoud: tanden zijn van nature niet spierwit Mocht enkel Instagram je referentiekader zijn: spierwitte tanden heeft bijna niemand van nature en wat verkleuring is dus heel normaal. Wat we eigenlijk bedoelen: streef niet naar té witte tanden, maar met deze tips kom je een heel eind.  

2. Bezoek de mondhygiënist Naast je halfjaarlijkse bezoek aan de tandarts is het aan te raden om ook eens bij de mondhygiënist in de stoel te gaan liggen. Een mondhygiënist maakt je gebit namelijk écht schoon. Je tanden worden ontdaan van tandplak en -steen, wat gunstig is voor de kleur van je gebit.  

3. Poets je tanden tweemaal per dag Iedereen heeft vroeger geleerd dat het belangrijk is om tweemaal per dag je tanden te poetsen. 's Ochtends en 's avonds. Maar eigenlijk zou een extra poetsbeurt na je lunch nóg beter zijn.

4. Vergeet niet te flossen Vergeet dan niet minimaal één keer per dag te flossen. Hiermee verwijder je tandplak, want ook dat is grote veroorzaker van vlekken op je tanden.  

5. Drink water na je koffie Door voldoende water te drinken óf je mond te spoelen met water na een kop koffie spoel je de achtergebleven tannineresten weg. Zo, nu kun je de hele dag vrolijk lachen naar je collega's.   Lees ook: Dit is waarom je voortaan roze baking powder wil gebruiken

6. Drink met een rietje Nog een handig trucje: drink koffie met een rietje. Zo spoelt de koffie niet direct langs je tanden als je 'm doorslikt. Nu begrijpen we dat koffiedrinken met een rietje er misschien wat vreemd uitziet, maar het werkt écht.

7. Vermijd suiker Suiker is funest voor zowel je tanden als je tandvlees. Suikers hebben de neiging zich aan je tanden te hechten, wat kan leiden tot vlekken als je ze niet op tijd wegpoetst.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen