Zweetpuistjes na het sporten? Zo deal je ermee én voorkom je ze

Beauty

Zweetpuistjes na het sporten? Zo deal je ermee én voorkom je ze

Xana Ferreira Chicano
Door

Xana Ferreira Chicano

Gepubliceerd op

23 maart 2023 om 10:00

Gepubliceerd op

23 maart 2023 om 10:00

Duikt er na fanatieke work-outsessie plots een ongewenste pukkel op? Da's dus heel normaal, ja mensen zweetpuistjes zijn een ding. Irritant? Ja. Het zweten kun je helaas niet voorkomen, maar die ongewenste vrienden wel. Met deze tips ben je die pukkels zo de baas.

Als je zweet kun je last krijgen van ongewenste pukkels. Het zweten zelf is niet per se het issue (en ook niet per se slecht voor je huid). Nope, zweetpuistjes ontstaan vaak door een combinatie van zweet, hitte en wrijving. Als je huid vochtig is blijven vuildeeltjes en stof makkelijker aan je huid blijven plakken, waardoor je poriën verstopt raken en yup, da's vragen om problemen (lees: pukkels). Yikes. Lees ook: Vliegt de winkels uit: onze beauty editors zweren bij déze Janzen douchescrub van 10(!) euro Enne, hoe kun je die zweetpuistjes voorkomen dan? Of je nu zweet als je fanatiek aan het sporten bent of begint te druppelen zodra je in een overvolle bus stapt, het zweet moet er hoe dan ook uit. Daar kun je niet zoveel tegen doen, maar tegen die wrijving gelukkig wel. Die vervelende krengen ontstaan juist als zweet te lang op je huid blijft liggen. Bacteriën, talg, vocht en vuil hebben dan vrij spel, slim dus om je bezwete koppie en lijf zo snel mogelijk te reinigen. Spring onder de douche, trek wat schoons aan en zorg ervoor dat je huid (weer) droog is en kan ademen. Klinkt logisch we know. Geen tijd voor een douche? Reinig je gezicht dan gelijk even met een washandje met warm water. En ohja, skip als het effe kan make-up in the gym, zodat je huid niet nog verder verstopt raakt.

Smeer je pukkels weg Fijn dat je nu de triggers voor die ongewenste pukkels weet, maar helpt smeren ook? Jazeker. 

1. Reinigen Reinig je snuit élke ochtend en avond met een neutrale/milde reiniger (zonder parfum). Laat je reiniger minimaal 30 seconden inwerken, voor je ‘m er weer afspoelt. En swipe daarna nog met een watje een toner over je huid. Zo blijft je huid goed schoon, vetvrij (vuil krijgt geen kans om zich op te hopen op je huid) en raken je poriën minder snel verstopt.

2. Exfoliëren Om je velletje lekker fris en schoon te houden is het slim om minimaal één keer in de week je huid te exfoliëren. Gebruik een lichte, milde exfoliant om alle dode huidcellen en overtollig vuil weg te bonjouren.

3. Hydrateren (kun je leren) Een goed gehydrateerde huid = minder kans op pukkels. Als je snel zweet (en gevoelig bent voor puistjes) wissel je rijke moisturizer dan om voor een lichte, olievrije versie. Deze trekt sneller in je huid, als je er eentje met een SPF gebruikt scoor je helemaal punten. En investeer in een serum met salicylzuur, de beste anti-puistjes bestrijder out there. Dit ingrediënt weekt vuil en talg binnen no time los uit je poriën. That’s it. Met deze tips (en oké een beetje geduld) zijn die zweetpukkels voordat je het weet weer foetsie. Graag gedaan.

delen
Xana Ferreira Chicano

Xana (lees: Shan-na) Ferreira Chicano is editor Style & Beauty en geboren in de vorige eeuw. 1996 om precies te zijn. Is een Zaanse, maar tegelijk ook een Spaanse. Olé. Smelt van Schuimtaart van de oer-Amsterdamse banketbakker Van der Linde (eigenlijk van bijna alle soorten taart). En heeft, heel stiekem, een tassenverslaving.

Meer van deze auteur

Meer lezen