Graag gedaan: met deze 8 tips krijg je Birkenstocks blinkend schoon

Style

Graag gedaan: met deze 8 tips krijg je Birkenstocks blinkend schoon

Florence David Richard
Door

Florence David Richard

Gepubliceerd op

20 mei 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

20 mei 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Hoewel Birkenstocks een flinke tijd van onze radar waren verdwenen, maken ze dit voorjaar weer een comeback. Logisch: ze zitten comfortabel en zijn bovendien de zomerse finish voor een leuke outfit. Minder leuk is wanneer ze vuil worden. Gelukkig geven wij je een paar tips om die smaakvolle sandalen er weer fris en fruitig uit te laten zien.

Komen ze: 

1. Voorkomen  De beste tip om vuil tegen tegen gaan, is om die hele handel te voorkomen. Dit doe je door ze in te spuiten met een afdichtmiddel, zoals een kurkspray voor de zolen. Een waterdichte spray is een aanrader voor de bandjes. 

2. Veeg ze regelmatig schoon Voordat al het vuil zich heeft opgehoopt en een weg in je schoenen heeft gebaand, is het wijsheid om er regelmatig met een borstel overheen te gaan. Met leren bandjes doe je dit het beste met een paardenhaarborstel. Suède bandjes? Dan ga je het vuil met een suèdeborstel te lijf. Tip van Flip: borstel in de richting van de nerf voor het mooiste resultaat.

3. Jouw suède stappenplan Oeps, vlekken in je suède stappers? Trotseer het vuil dan met een suèdegum. Deze zit vaak bij suèdeborstels, maar anders volstaat een potloodgum ook. Je wrijft de gum gewoon over de vlekken heen, zoals je op papier ook doet. Echt hardnekkig vuil? Schaf dan een suèdeshampoo aan. Belangrijk is dat je tijdens dit proces de voetbedden zo droog mogelijk houdt en de sandalen na afloop vooral niet in de zon droogt. Zet ze in plaats daarvan op een koele plek met weinig licht.

Lees ook: Schoenencoach Els Schubbé (Tina de Bruin) heeft advies voor de geïrriteerde Sacha: ‘Doe die verstikkende laarzen de deur uit’

4. Leren over leer Krijg je het vuil er niet afgeborsteld? Zadelzeep, een doek of oude tandenborstel doen hoogstwaarschijnlijk de truc. Om de leren bandjes vervolgens verzorgd en glimmend achter te laten, kan je het proces afronden met een conditioner voor leren schoenen. Breng het goedje met een cirkelvormige beweging aan en laat de schoenen opnieuw buiten het felle zonlicht drogen.

5. Zolen fiks je zo Borstel de zolen eerst om loszittend vuil te verwijderen. Daarna kan je ze schoonmaken met afwasmiddel, een vochtige doek of zeep. Laat de schoenen vervolgens volledig drogen, maar - you know the drill by now - vermijd de zon.

6. En voetbedden als volgt Hoewel Birkenstock zelf aanraadt om de bedden schoon te maken met water en zeep, geeft The New York Times aan dat ze schoenmakers spraken met betere methodes. Zo kan je fijn schuurpapier gebruiken om het vuil eraf te schuren. Je kunt ook met een schroevendraaier het vuil op moeilijk bereikbare plaatsen eraf schrapen.

Lees ook: Wil je zien: deze kneiterdure sneaker lijkt op een hoopje uitgespuugd gras

7. Olievlekken? No problemo Gouden tip van Bustle: dip wat maïzena op de olievlekken en laat het een paar uur zitten. Het poeder zal de olievlek uit je Birkenstocks absorberen en kan vervolgens worden weggeborsteld met een suèdeborstel. Herhaal dit proces zo vaak als nodig is. 

8. Witte azijn Nog een aanrader van Bustle: mochten je sandalen slachtoffer zijn van hardnekkige vlekken, is witte azijn je beste vriend. Bevochtig het materiaal lichtjes en wrijf het azijn er met een microvezeldoekje in.

delen
Florence David Richard

Florence David Richard is tekststagiair bij &C en een negentienjarig jonkie. En ja, David Richard is een achternaam. Ze is afkomstig uit het mooie Twente, maar heeft het accent daar achtergelaten (denkt ze zelf). Ze slurpt chai lattes weg alsof haar leven ervan af hangt en laat de zon – iets te – sterk haar humeur bepalen.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen