Nooit over nagedacht: wat is eigenlijk het verschil tussen witte en bruine eieren?

Lifestyle

Nooit over nagedacht: wat is eigenlijk het verschil tussen witte en bruine eieren?

Florence David Richard
Door

Florence David Richard

Gepubliceerd op

30 maart 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

30 maart 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Heb je er ooit bij stilgestaan hoe het kan dat het ene ei wit is, maar een andere weer bruin? Wat is dan het verschil tussen de twee? En welke is het best om te eten? Zoveel vragen, en eerlijk gezegd weten wij het ook niet allemaal, maar welk moment is geschikter om dit haarfijn uit te pluizen dan de dag voor Pasen?

Het begint allemaal bij de moederkip. En nee, het werkt niet zo dat witte kippen witte eieren leggen en bruine kippen bruine. Niet helemaal tenminste. Het zit zo: kippen met een witte lel (je weet wel, dat uitgroeisel bij de kop of nek dat naar beneden hangt) op hun wang leggen witte eieren, en kippen met een rode lel bruine eieren. Dit is genetisch bepaald, dus voeding heeft er verder niets mee te maken. Lees ook: Fokking makkelijk recept: witte chocolademoussetaart met paaseitjes

Het verschil Zo, nu we dat raadsel hebben opgelost nemen we het verschil tussen de twee soorten eieren eens onder de loep. Als dat er is tenminste. De kleur van een ei houdt namelijk op geen enkele manier verband met de smaak, kwaliteit of samenstelling van een ei. Het verschil zal je dus niet proeven, maar waarschijnlijk wel merken in je beurs wanneer je de supermarkt binnenwandelt: het witte ei is aanzienlijk goedkoper dan het bruine ei. Slechte reputatie De reden hiervoor is dat het witte ei met een niet al te best imago kampt. In de ogen van vele mensen staat een wit ei in verband met de legbatterij, waar kippen - om zo goedkoop mogelijk te produceren - resideerden in niet al te beste leefomstandigheden. Veel Nederlanders stapten over op scharreleieren, die vaak bruin waren. Zelfs nadat in 2012 de legbatterij verboden werd, is er tegenwoordig bijna geen kip meer die omkijkt naar een wit ei.

Het is dan ook niet gek dat er al decennialang meer vraag is naar bruine eieren in plaats van witte. Behalve rondom Pasen dan. Witte eieren kunnen immers makkelijker geschilderd worden.

Lees ook: Déze Easter eggs uit de Barbie-trailer die verwijzen naar The Wizard of Oz wil je niet missen

Wel duurzamer Ondanks dat de legbatterij nu verboden is, is het imago van het witte ei nooit helemaal hersteld. Dit terwijl een wit ei nog best wel wat voordelen met zich meebrengt: een kip met een witte oorlel heeft minder voer nodig om een ei te produceren. Minder voer betekent minder grondstoffen, en minder grondstoffen betekent een duurzamere productie. Dus schilder jij morgen witte eieren aan de paasbrunch, dan mag je jezelf een schouderklop geven.

delen
Florence David Richard

Florence David Richard is tekststagiair bij &C en een twintigjarig jonkie. En ja, David Richard is een achternaam. Ze is afkomstig uit het mooie Twente, maar heeft het accent daar achtergelaten (denkt ze zelf). Ze slurpt chai lattes weg alsof haar leven ervan af hangt en laat de zon – iets te – sterk haar humeur bepalen.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen