Voor eens en altijd: valt migraine te fiksen met piercings?

Body & Mind

Voor eens en altijd: valt migraine te fiksen met piercings?

Florence David Richard
Door

Florence David Richard

Gepubliceerd op

1 oktober 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

1 oktober 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Kneitertje last van migraine? Dan weet je dat een paracetemol de truc niet doet. Een piercing wel dan? Wij zijn er om voor eens en altijd een feit of fabel-stempel te drukken op of migraine te behandelen valt met een piercing. Weet jij bij deze ook weer of het een goed idee is om er één door je oor te jagen (en nee, dus niet door je tepel zoals bovenstaande afbeelding wellicht doet vermoeden).

De piercings die het meest bekend staan om het behandelen van migraine zijn een traguspiercing en een daithpiercing. De traguspiercing wordt in je oorschelp, in de tragus dus, gezet en de daith daar net iets boven. Bekendheden als Zoë Kravitz, radiopresentatrice Evy Gruyaert en schrijfster Uwe Porters waagden zich al aan de piercing(s) en zweren er inmiddels bij. Lees ook: Lichaamstaalexpert Isabelle weet raad: hoe kun je je lichaamstaal inzetten op de werkvloer? Waarom deze? Deze specifieke piercings worden geplaatst op een acupunctuurpunt. Acupunctuur is onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en houdt in dat er dunne naalden in de huid worden gebracht. Een ziekte, in dit geval je migraine, wordt in deze geneeskunde verweten aan een verstoring in je energiebalans. Door middel van de naalden wordt dan geprobeerd de energiedoorstroming te versnellen, en hiermee je balans te herstellen. Mocht dit gebeuren je wat vaag in de oren klinken: er zijn een heleboel wetenschappelijke onderbouwingen die aangeven dat de neurologische effecten van acupunctuur zeker aanwezig zijn. 

Een andere verklaring voor het behandelen van migraine door middel van de piercings zou te maken hebben met de nervus vagus, een hersenzenuw die door je hele lichaam loopt. De uiteinden van deze zenuw bevinden zich in je oor, en door daar te piercen zou de zenuw geprikkeld worden, wat helpt tegen de intense hoofdpijn.  Feit of fabel? Best aannemelijke verklaringen toch? Fout. Gisela Terwindt, hooglerares Neurologie en hoofd van Leidse Hoofdpijn Centrum, laat aan Linda weten dat migraine een hersenziekte is en daarom niet zomaar op te lossen met een piercing. En aangezien de piercings door kraakbeen worden gezet, waar geen zenuw te vinden is, streept dat de bewering dat de piercings de nervus vagus prikkelen ook door. Op dit moment is er geen medisch uitsluitsel dat de piercings een geneesmiddel voor migraine zijn, volgens hoofd Neurologie in het UZ Brussel Jan Versijpt, en dus niet genoeg bewijs om iets te beweren. Luid en duidelijk: een verband tussen piercings en migraine blijkt een fabel.

Lees ook: Seks in je slaap: dit zijn de vijf redenen waarom je seksdromen hebt

Placebo Toch hoeven we de mensen die beweren dat het sieraad wel degelijk heeft geholpen niet direct het label leugenaar op te plakken. Amerikaans neurologisch specialist Juline Michel Bryson stipt de kracht van het placebo-effect aan, en verwijst hierbij naar een informatiepeiling van Migraine Pal, waar 64 procent van de respondenten beweerden een sterke afname van de ziekte te ervaren na het nemen van een daithpiercing. Volgens Bryson is het belangrijk om migraine te bestrijden met middelen waar we zelf in geloven. Ook Terwindt benoemt de kracht van placebo: 'Dat heeft te maken met de neurotransmitters (boodschappers) in je brein. Zeg ik als dokter met veel overtuiging dat het je gaat helpen, en geloof je er zelf ook sterk in, dan gaan deze stofjes werken,' laat de hooglerares weten. Doordat jij dus zo sterk gelooft in de effecten van de piercing, geven die boodschappers die impulsen door van je zenuwcellen naar je spiercellen, en kan je je daadwerkelijk beter voelen.

Je leest 't: mocht je verbetering merken heb je dat dus meer te danken aan jezelf dan aan dat sieraad. Maar mocht je er heilig van overtuigd zijn zeggen wij: ga er vooral voor.

delen
Florence David Richard

Florence David Richard is tekststagiair bij &C en een twintigjarig jonkie. En ja, David Richard is een achternaam. Ze is afkomstig uit het mooie Twente, maar heeft het accent daar achtergelaten (denkt ze zelf). Ze slurpt chai lattes weg alsof haar leven ervan af hangt en laat de zon – iets te – sterk haar humeur bepalen.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen