Vraag het Beauty Editor Xana: 'Hoe kom ik snel van een onderhuidse puist op m'n neus af?'

Beauty

Vraag het Beauty Editor Xana: 'Hoe kom ik snel van een onderhuidse puist op m'n neus af?'

Xana Ferreira Chicano
Door

Xana Ferreira Chicano

Gepubliceerd op

26 augustus 2023 om 11:00

Gepubliceerd op

26 augustus 2023 om 11:00

Heb jij prangende beautyvragen? Of een beauty-onderwerp waar je van staat te popelen om over te lezen? Vertel het ons. Iedere week beantwoordt onze Beauty Editor Xana één van jullie beautyvragen. Met deze week: onderhuidse puisten op de neus.

'Hoe kom ik snel van een onderhuidse puist op m'n neus af?' - Lina

Heb jij je ooit afgevraagd waarom het altijd lijkt alsof onderhuidse puisten kiezen voor het meest opvallende deel van ons gezicht? Oh, de ironie. Maar geen zorgen, want onze Beauty Editor Xana is hier om je te redden van die onderhuidse indringers die je neus als hun nieuwe thuis hebben gekozen. Lees ook: Vraag het Beauty Editor Xana: 'Hoe kom je snel van acne of puistjes op je billen af?'

Wat zijn die onderhuidse puisten eigenlijk? Onderhuidse puisten zijn als ongenode gasten op een feestje – je ziet ze niet, maar ze zijn er zeker wel. Een onderhuidse puist (ook wel een cystische puist genoemd) is als een onzichtbare indringer die diep onder je huid bivakkeert. Deze gemene gast wordt gevormd wanneer je talgklieren – de kleine olieproducerende fabriekjes in je huid – te veel talg produceren, wat je poriën kan verstoppen. Maar waarom besluiten ze dan om onder je huid te kamperen in plaats van op het oppervlak te verschijnen als gewone puistjes? Dat heeft te maken met de huidlagen en het gebied van de neus.

De neus: hotspot voor talgproductie De neus is een hotspot voor talgproductie. De talgklieren in dit gebied zijn bijzonder actief, wat betekent dat er meer talg wordt geproduceerd dan op andere delen van je gezicht. Deze overvloedige talgproductie kan de kans vergroten dat poriën verstopt raken, en wanneer dit samengaat met dode huidcellen en bacteriën, kan een onderhuidse puist beginnen te broeien.

Wegwezen jij Nu, laten we snel overgaan naar het goede deel: hoe je van die onderhuidse indringers afkomt. Ten eerste, raak ze niet aan! Ik weet dat het verleidelijk is, maar laten we eerlijk zijn, je neus is geen knijpfestijn. Het kan de ontsteking verergeren en zelfs leiden tot blijvende littekens. Gebruik in plaats daarvan milde exfolianten met salicylzuur om de poriën vrij te houden en de ontsteking te verminderen. Geloof me, je neus zal je later bedanken.

De drie beste huidproducten

En nu, een moment waarop je neus (en jij) hebben gewacht – de drie beste huidproducten om je neus vrij te houden van die onderhuidse indringers:

Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant Deze exfoliant bevat salicylzuur dat diep in de poriën doordringt en helpt bij het verminderen van ontstekingen. Pluspunt: het is als een vip-uitnodiging voor je neusporiën.

CeraVe Hydrating Cleanser Een zachte reiniger om je neus schoon en gelukkig te houden. Geen agressieve stoffen die je huid boos maken.

La Roche-Posay Effaclar Duo (+) Deze moisturizer doet dubbel werk – het hydrateert én bevat ingrediënten zoals niacinamide om ontstekingen te verminderen.

Dus daar heb je het, Lina. Met deze producten zijn onderhuidse puistjes niet langer welkom op je neusfeestje. Ga jij het uitproberen? Kijk maar effe.

Disclaimer: Schoonheidsadvies met een vleugje humor. Raadpleeg altijd een dermatoloog voor ernstige huidproblemen.

delen
Xana Ferreira Chicano

Xana (lees: Shan-na) Ferreira Chicano is editor Style & Beauty en geboren in de vorige eeuw. 1996 om precies te zijn. Is een Zaanse, maar tegelijk ook een Spaanse. Olé. Smelt van Schuimtaart van de oer-Amsterdamse banketbakker Van der Linde (eigenlijk van bijna alle soorten taart). En heeft, heel stiekem, een tassenverslaving.

Meer van deze auteur

Meer lezen