Deze sleutelbeenmassage zou je laten huilen (en dat is iets goeds)

Body & Mind

Deze sleutelbeenmassage zou je laten huilen (en dat is iets goeds)

Anne van Aartrijk
Door

Anne van Aartrijk

Gepubliceerd op

8 maart 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

8 maart 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Zit je er mentaal niet lekker in? Open je toch gewoon even TikTok. Voor je het weet heb je jezelf gediagnosticeerd, allerlei passende oefeningen gevonden én je problemen opgelost. Tenminste, dat is wat het platform vaak lijkt te pretenderen. De nieuwste hype: een sleutelbeenmassage die je aan het snikken krijgt.

Een somatic release massage, wordt-ie ook wel genoemd. Dat wil zeggen: een massage die gericht is op hoe het lichaam (heftige) emoties en ervaringen opslaat en hoe het dat vervolgens los kan laten. De somatische therapie gaat er namelijk vanuit dat het hoofd en het lichaam nauw verbonden zijn en dat trauma zich in onze cellen opslaat. Het gaat 'in' je lichaam zitten. In je sleutelbeen, bijvoorbeeld.

Of laten we het anders formuleren: je sleutelbeen is een plek waarop je makkelijker bij diepe, onderliggende emoties komt. Denk aan intens verdriet, rouw, angst, boosheid of weggestopte trauma's. Masseer je je sleutelbeen op een bepaalde manier, dan zouden die emoties loskomen en zou je aan het janken slaan. 'Bij veel mensen gaan stress en spanning vooral in hun rug, nek en buik zitten,' vertelt klinisch psycholoog Carla Marie Manly aan Bustle. 'Maar bij anderen gaat het in het schoudergebied zitten - ondersteund door het sleutelbeen - die onverwerkte emotie.' Dat zou alles te maken hebben met het 'emotionele gewicht' dat je op je schouders of hart draagt. Lees ook: Zeg jij altijd dankjewel na een compliment? Dat blijkt belangrijk voor je brein Hoe mot dat dan? Nieuwsgierig geworden naar al die onverwerkte shit van je? Same here. Gelukkig is daar gratis therapeut Dr. TikTok. De clavicle massage gaat als volgt:

  • Neem je wijsvinger en breng die naar onder je sleutelbeen, richting je schouder.

  • Beweeg je wijsvinger richting je schouder en breng, zodra het bot 'stopt', ook je middelvinger naar de huid.

  • Gebruik beide vingers om de huid rustig in een cirkelende beweging te masseren. Het is niet gek als de plek wat strak of pijnlijk aanvoelt. Doe dit voor een minuut of twee.

  • Herinner jezelf eraan dat je op een veilige plek bent (tenzij je niet op een veilige plek bent, maar hey, die laten we je even zelf uitvogelen).

  • Voel je iets gebeuren? Schud de emotie dan van je af door langs je armen naar beneden te vegen. Dat verandert de emotie, zodat je 'm kan laten gaan.

  • Herhaal dit aan de andere kant. Nogmaals: de ene plek kan strakker en pijnlijker zijn dan de ander.

  • Herhaal dit voor een écht effect elke dag.

Lees ook: Waarschijnlijk moeten je beste jaren nog komen: op deze leeftijd voel jij je het gelukkigst Experimenteren kun je leren Ja, moet je naast al die skincare, meditatie-oefeningen, 10.000 stappen en gembershots nóg iets aan je dagelijkse routine gaan toevoegen? Niet meteen paniek, wij hebben de boel eerst even uitgetest. Gezorgd voor dozen tissues, mascara eraf gehaald, dat soort dingen, en daarna: de masseur uithangen. We moeten je teleurstellen: er gebeurde geen reet. Nou ja, het voelde wel duidelijk als een plek die je normaal nooit aanraakt en die inderdaad wat strakker is. En er kwam een soort moeheid vrij, al zou dat ook bést te maken kunnen hebben met het dagelijkse inkakmoment rond 16.00 dat naderde op het moment van testen. Maar verder? Een stortvloed aan tranen bleef uit. En we zijn niet de enige, als we de TikTok-reacties mogen geloven. Nu kan dat natuurlijk te maken hebben met dat we het niet goed hebben uitgevoerd, dat we het inderdaad vaker moeten doen voor resultaat, dat onze trauma's in andere lichaamsdelen zitten óf dat we überhaupt geen trauma's hebben. Trouwens, laat die laatste maar weg. Of, wat ook zou kunnen, is dat Dr. TikTok toch niet zo heel betrouwbaar is. Kies zelf maar.

delen
Anne van Aartrijk

Anne van Aartrijk is redacteur bij &C, geboren in 2000 (ja, dat is al langer dan tien jaar geleden) en getogen in Brabant, maar dan zonder de zachte G. Is verslaafd aan kaasstengels en is er heilig van overtuigd altijd te kunnen voorspellen waar de treindeuren precies open zullen gaan.

Meer van deze auteur

Meer lezen van Body & Mind