Heb jij ook een slaapschuld? Zo kom je erachter

Body & Mind

Heb jij ook een slaapschuld? Zo kom je erachter

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

26 april 2024 om 10:00

Bron / Fotografie

beeld Valentina Vos

Gepubliceerd op

26 april 2024 om 10:00

Bron / Fotografie

beeld Valentina Vos

Oké, we moeten allemaal weleens plafonddienst draaien. Maar hoe ruk dat ook is, het betekent vaak niet meer dan een dagje als een zombie rondlopen op kantoor. Alleen wanneer die slapeloze nachten zich opstapelen, bouw je een serieuze 'slaapschuld' op - en we kunnen je alvast verklappen: dat is niet misselijk.

Een slaapschuld is het verschil tussen hoeveel slaap je krijgt en hoeveel je lichaam nodig heeft. Deze schuld blijft zich optellen wanneer je minder slaap krijgt dan de aanbevolen zeven uur per nacht. Zelfs een tekort van maar dertig minuten kan zich uiteindelijk opstapelen tot een grote slaapschuld. Ben jij dus iemand die gemakkelijk tot 01.00 uur nog even doorscrollt en dan weer om 06.00 uur op moet? Oef, tel maar uit.

Eh, en dan? Misschien denk je nu: laat me met rust, ik kan prima functioneren op vijf uur slaap. Maar hé, overweeg toch maar eens die extra twee uurtjes mee te pakken. Een slaapschuld kan namelijk behoorlijk wat invloed hebben op je humeur en concentratievermogen. En dat niet alleen: het vergroot ook nog eens je risico op dingen als een hoge bloeddruk, diabetes, hartaandoeningen en obesitas.

Lees ook: Wil je slapen als een blok? Moet je gewoon je sleep window ontdekken (en dat doe je zo)

Symptomen Heb je misschien een slaapschuld? Je kunt dit vrij eenvoudig zelf beoordelen door na te gaan of je enkele van de volgende symptomen ervaart: vermoeidheid overdag, moeite met concentreren, een zwak immuunsysteem of problemen met het verwerken van nieuwe informatie.

Check? Kun jij een aantal van deze symptomen afvinken? Geen zorgen, je slaapschuld aflossen is makkelijk zat. Het belangrijkste is dat je begint met het inhalen van slaap, door bijvoorbeeld overdag een dutje te doen of in het weekend langer uit te slapen. Zorg er ook voor dat je 's avonds na zonsondergang geen cafeïne meer binnenkrijgt en beweeg genoeg gedurende de dag, zodat je lichaam 's avonds klaar is voor een goede nachtrust.

Slaap lekker, hè!

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Body & Mind