Body & Mind
Heb je neushonger of toch gewoontehonger? Dit zijn de 7 soorten honger die je kunt hebben
Gepubliceerd op
24 april 2024 om 15:00
Bron / Fotografie
beeld Shutterstock
Gepubliceerd op
24 april 2024 om 15:00
Bron / Fotografie
beeld Shutterstock
Krijg je ook trek in een heerlijke vette snack na het zien van die bitterballen hierboven? Stel je voor: je bijt door dat knapperige korstje en verbrandt net niet (of net wel) je mond. Heerlijk, toch? Dit noemen we ooghonger.
Oog-wat, denk je misschien? Ja, ooghonger! Je hebt dus niet meer alleen maar 'honger'. Honger kun je nu onderverdelen in een van de zeven soorten categorieën, en dat is eigenlijk best handig om te weten. Eten, eten en nog meer… eten Overal waar je kijkt, kom je eten tegen. Op het werk, in de stad, op het treinstation. Omdat we er niet aan kunnen ontsnappen, is de verleiding om te snaaien groter. Daarom is het handig om te weten dat er zeven soorten honger zijn. Als je deze soorten kent, kun je beter herkennen welke honger je hebt en jezelf afvragen: heb ik echt honger of heb ik iets anders nodig? En als ik honger heb, waar heb ik dan zin in en wat zou me goed doen?
Dus geen rare diëten, maar gewoon even bij jezelf nagaan of dat koekje je echt beter zal laten voelen voordat je het pakt. En als het antwoord 'ja' is, geniet er dan vooral van!
Lees ook: Kater of water? Minder voor de hand liggende redenen waarom stoppen met alcohol goed voor je is
Ik heb…
Fysieke honger is de meest bekende vorm en betekent simpelweg dat je echt honger hebt. Het bouwt langzaam op en zodra je iets eet, verdwijnt het meestal ook weer.
Vervelingshonger komt op als je je verveelt en iets zoekt om die leegte op te vullen. Eten lijkt dan vaak een makkelijke oplossing.
Emotionele honger speelt zich af in je hoofd, niet in je maag. Je hoofd zoekt iets om gevoelens zoals eenzaamheid, stress of verdriet mee te verzachten. Je kent het wel: huilende tieners die hun gebroken hart proberen weg te eten met een reep chocola? Ja, emotionele honger.
Ooghonger komt van het gezegde 'zien eten doet eten'. Zodra je eten ziet of anderen ziet eten, begint je maag te knorren en wil je ook iets lekkers - zoals die bitterbal.
Gewoontehonger treedt op omdat je op bepaalde tijden gewoon gewend bent te eten, zoals stipt om 12 uur. Maar vraag je af: heb ik echt honger, of eet ik uit gewoonte?
Neushonger ontstaat door verleidelijke geuren. Denk aan de geur van verse wafels of de snackbar. Stel je voor dat je langs een bakkerij loopt zonder ontbeten te hebben – dat versterkt je trek enorm.
Valse honger lijkt op honger, maar eigenlijk heb je dorst. Probeer eerst een glas water te drinken en wacht dan even. Vaak is je 'honger' dan al weg.
En onthoud vooral: geen enkele soort honger is beter of slechter dan een ander. Deze onderverdeling helpt je gewoon om je eetgewoontes beter te begrijpen. Stel jezelf vaker de vraag: 'Wat voor honger heb ik eigenlijk?' Zo kom je erachter wat je nu echt nodig hebt.
Zo en nu gaan wij ergens die bitterbal van hierboven even proberen te regelen.
delen
Ilse Derix
InstagramIlse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).