Waarschijnlijk moeten je beste jaren nog komen: op deze leeftijd voel jij je het gelukkigst

Body & Mind

Waarschijnlijk moeten je beste jaren nog komen: op deze leeftijd voel jij je het gelukkigst

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

27 februari 2024 om 07:00

Bron / Fotografie

beeld Tom Ten Seldam

Gepubliceerd op

27 februari 2024 om 07:00

Bron / Fotografie

beeld Tom Ten Seldam

Heb jij soms ook het gevoel dat alles tegenzit? Of misschien denk je zelfs dat je momenteel op het piekmoment in het leven zit en dat het nu alleen maar bergafwaarts kan gaan?

Nou, maak je geen zorgen, want onderzoek wijst uit dat de gelukkigste tijd van je leven zo rond de zestig jaar ligt. Dus je beste dagen moeten waarschijnlijk nog komen! Het meest en minst gelukkig Uit onderzoek blijkt dat mensen van 18 tot 24 jaar gemiddeld het slechtst in hun vel zitten. De oudjes daarentegen gaan heel goed. Vanaf de leeftijd van 24 jaar is er een constante daling te zien in de hoeveelheid depressies, met als laagste score mensen van 65+. Kortom, geen zorgen, er is licht aan het einde van de tunnel - en dat licht komt zelfs met gratis seniorenkorting. Als dat geen goede deal is?

Hoe kan dat dan? 'Iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn', zeggen ze altijd. En ja, het is algemeen bekend dat ouderen de kunst van het klagen tot in de puntjes beheersen. Van 'vroeger was alles beter' tot 'och, mijn rug is niet meer wat hij geweest is'. Toch blijkt het allemaal best mee te vallen, dat ouderdom. Hoe dat komt? Wij hebben wat speculaties: Lees ook: Geluk bij een ongeluk: dit is waarom je leven beter wordt van verbrande toast

  1. Als je ouder bent, kun je dingen een stuk beter relativeren. Hoewel je soms je moeder achter het behang zou willen plakken, hebben ouderen door hun levenservaring vaak een schat aan wijsheid. Dit zorgt niet alleen voor soms ongevraagde, maar ook waardevolle adviezen. En die wijsheid maakt hen ook - je raadt het al - gelukkiger in hun dagelijks leven.

  2. Als je ouder bent, heb je veel meer stabiliteit in je leven. Herinner je je nog die wilde middelbare schooltijd? Stress en opwinding over van alles en nog wat. Naarmate je ouder wordt, neemt deze chaos af en wint stabiliteit terrein. Vaste relaties nemen de overhand, en onderzoek wijst uit dat je je, onder andere daardoor, rond je zestigste zelfs op je zelfverzekerdst voelt. Wie heeft er nog botox nodig met zo'n vooruitzicht?

  3. Als je ouder bent, betekent geluk, blij zijn met wat je hebt. Voor jongeren is geluk vaak een euforisch gevoel, een piek van extase. Ouderen zien geluk meer als een rustige tevredenheid, een vredig gevoel van waardering voor wat er is. Dus, dat gezegde 'geluk zit in de kleine dingen'? Grote kans dat dat in een bejaardentehuis is bedacht.

Wil je dus nu al een gelukkiger leven? Misschien moet je dan beginnen met een beetje meer te leven zoals je oudere zelf zou doen. Maar, hé, laat dat kunstgebit en de scootmobiel nog maar even achterwege.

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer lezen van Body & Mind

Meer van deze auteur