Zeg jij altijd dankjewel na een compliment? Dat blijkt belangrijk voor je brein

Body & Mind

Zeg jij altijd dankjewel na een compliment? Dat blijkt belangrijk voor je brein

Anne van Aartrijk
Door

Anne van Aartrijk

Gepubliceerd op

1 maart 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

1 maart 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Complimenten zijn lekker, maar ze fatsoenlijk ontvangen? Dat is een dingetje. Grote kans dat jij lof ook regelmatig beantwoordt door 'nee joh' te zeggen, het compliment terug te kaatsen of - in het geval van kleding - liever 'was in de sale!' dan 'dankjewel' zegt. Zonde, want dat blijkt belangrijker dan we denken.

We vinden het nou eenmaal lichtelijk ongemakkelijk om bewust stil te staan bij onze eigen goede eigenschappen of acties, maar volgens de neurowetenschap is dankbaarheid - en dan vooral het letterlijk zeggen van 'dankjewel' - van behoorlijk belang voor onze fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Ook zou het relaties kunnen verbeteren en stress verminderen. Emily Fletcher, oprichter van de bekende meditatietrainingsite Ziva, noemt dankbaarheid zelfs 'een natuurlijke antidepressiva'. Lees ook: Waarschijnlijk moeten je beste jaren nog komen: op deze leeftijd voel jij je het gelukkigst Blij gevoel Hoe dat zit? Wanneer we dankbaarheid uitspreken, komt er dopamine en serotonine vrij in onze hersenen, de twee belangrijkste stoffen als het aankomt op onze emoties en ons 'goed' voelen. Dat verbetert meteen je humeur en geeft een blij gevoel, maar zodra je dit vaker gaat doen kun je dit paadje in je brein als het ware versterken en een permanent dankbaar en positief gevoel creëren. Klinkt niet verkeerd, als je het ons vraagt. Doei angst en depressie Ook activeren gevoelens van dankbaarheid de hippocampus en amygdala, twee delen van de hersenen die emoties, het geheugen en het lichamelijk functioneren reguleren. En als die actief zijn, kom je er na een tegenslag of mentaal mindere periode sneller bovenop. Dat is in ieder geval wat bleek uit een onderzoek naar mensen die mentale hulp zochten. De ene groep ging een periode lang hun dankbaarheid opschrijven en de andere groep deed verslag van negatieve ervaringen, en je kunt waarschijnlijk wel raden welke groep meer last had van angst en depressie. Beter slapen Kleine tekens van vriendelijkheid, waar een compliment krijgen en je dankbaarheid tonen ook onder valt, activeren ook nog een ander deel van het brein: de hypothalamus (leuk woord voor galgje). Die reguleert ook weer allerlei lichamelijke processen, waaronder slaap. Je voelt 'm al aankomen: is die actief, dan slaap je dieper en gezonder én word je 's ochtends energieker wakker. Lees ook: Raar maar waar: deze dingen ontdekten mannen pas toen ze een relatie met een vrouw kregen Beter omgaan met stress Nee, we zijn nog niet uitgerateld over hormonen en hersenonderdelen, want uit dit onderzoek blijkt dat mensen die zich bewust richten op dankbaarheid en waardering, minder cortisol aanmaken. Juist, het stresshormoon cortisol. Zo werden ze weerbaarder voor emotionele tegenslagen en andere negatieve ervaringen en konden ze dus beter met stress omgaan. Dus wat zeg je vandaag, op Nationale Complimentendag, als iemand een veer in je reet steekt? Niets over een of andere sale, maar een dikke vette bedankt. Het zou ook helpen om zo specifiek mogelijk te zijn en - mocht je het toch nog moeilijk vinden - om het op te schrijven.

Enne, bedankt voor het lezen hè? Echt bedankt. Serieus, dankjewel. Dank, dank, dank. Joe, thanks!

delen
Anne van Aartrijk

Anne van Aartrijk is redacteur bij &C, geboren in 2000 (ja, dat is al langer dan tien jaar geleden) en getogen in Brabant, maar dan zonder de zachte G. Is verslaafd aan kaasstengels en is er heilig van overtuigd altijd te kunnen voorspellen waar de treindeuren precies open zullen gaan.

Meer van deze auteur

Meer lezen