Waarom je altijd moet plassen in het zwembad en 4 andere dringende plasvragen

Body & Mind

Waarom je altijd moet plassen in het zwembad en 4 andere dringende plasvragen

Laudonne Roos
Door

Laudonne Roos

Gepubliceerd op

26 april 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Freepik

Gepubliceerd op

26 april 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Freepik

Als je in de rij staat voor het zoveelste toiletbezoek vraag je je misschien af waarom je zo vaak moet plassen. Het is iets heel normaals, door te plassen verlaten allerlei vieze stoffen je lichaam – maar waarom moet je zoveel? En hoezo plas je bijna spontaan in je broek als iemand de kraan laat lopen? Trek de witte jas maar aan, dat gaan we onderzoeken.

Hou je het wel lang genoeg op om deze vijf fun facts te lezen?

Lees ook: Marieke Elsinga: 'Ik heb al jaren last van een verlegen blaas' 1. Waarom moet je meer plassen als het koud is? Als de temperatuur daalt wil je lichaam je organen zo lang mogelijk warm houden. Je bloedvaten trekken samen om zo veel mogelijk bloed naar al die belangrijke delen te krijgen. Doordat al dat bloed naar de kern van je lichaam stroomt produceer je meer urine. En tja, die plas moet eruit. 2. Dat 'voor de zekerheid' plasje kun je beter niet meer doen Ga je net voor het slapen nog even naar de wc, zodat je 's nachts niet meer hoeft? Dat herkennen wij wel, maar helaas is dit niet goed voor je. Volgens Professor Christof Kastner leer je zo je lijf aan om naar de wc te gaan wanneer je blaas nog niet vol is. Op een gegeven moment voel je dan niet goed meer of je nou wel of niet naar de plee moet.

3. Drang om te plassen in het zwembad is heel normaal Zodra je in het water stapt krijg je de drang om te plassen, nu is dat in de oceaan niet zo'n ramp – maar eigenlijk is het toch best wel vies om in je zwembroek te piesen. Waarom je nou eigenlijk gelijk urine moet lozen is niet heel gek: doordat je ineens in het koude water springt, denkt je lichaam dat er iets mis is. Je komt in je vecht- of vluchtmodus. En wanneer je bang bent ga je plassen zodat je kunt vluchten. Een angstplasje willen doen in het zwembad is dus heel normaal.

4. Doe jij ook altijd een zenuwplasje? Wanneer je stikt van de zenuwen voor je ontslaggesprek ga je óók in de vecht- of vluchtmodus. Dan ga je wateren, en dat is eigenlijk niet zo heel gek. Als er in de oertijd een tijger achter je aan zat, was het niet handig als je halverwege de vlucht moest toiletteren. Daarom gaat je lijf aan het begin van je sprinttocht, dus wanneer de zenuwen beginnen, je voorbereiden.

5. Druppels, druppels en nog 'ns druppels Ren je al naar de wc bij het geluid van een stromend beekje? Geen paniek, je hebt geen rare gewoontes: dit zit in je hoofd en tussen je oren. Wanneer je plast, hoor je altijd hetzelfde geluid: stromend water. Of je dit nou doet op een wc, of zoals vroegere tijden in het zand: we zijn geprogrammeerd dat dit geluid hoort bij naar de wc gaan. Je brein denkt dus gelijk onbewust dat je aan het plassen bent, en ja hoor – daar is de drang. Hup, snel naar die wc toe.

Heb je het uitgehouden? Dan heb je nu de tijd om naar de wc te gaan na onze dringende tips, die waren het wachten wel waard.

delen
Laudonne Roos

Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.

Meer van deze auteur

Meer lezen