Uien alleen voor 't kokkerellen? Nee hoor, zijn ook goed voor je haar - dit zijn de voordelen

Beauty

Uien alleen voor 't kokkerellen? Nee hoor, zijn ook goed voor je haar - dit zijn de voordelen

Xana Ferreira Chicano
Door

Xana Ferreira Chicano

Gepubliceerd op

14 november 2023 om 09:00

Bron / Fotografie

Fotografie: Ruud Janssen

Gepubliceerd op

14 november 2023 om 09:00

Bron / Fotografie

Fotografie: Ruud Janssen

Elke maand neemt beautyredacteur Xana Ferreira Chicano een beautytrend onder de loep en vraagt ze zich af: je geld waard of kun je je zuurverdiende pegels beter besteden? Deze keer: uienwater.

Nu het buiten guur en koud is, heb je het vast ook gemerkt: Gort. Droog. Haar. Dat is natuurlijk niet zo gek: in de winter is de lucht droger en de lucht- vochtigheid simpelweg lager. En tja, niet alleen je huid, maar ook je lokken krijgen daardoor een opdonder. Dus daar ga je dan, op zoek naar allerlei haarproducten. En dan doen ze hun werk niet. Frustrerend. We know. Het wordt misschien tijd dat je iets nieuws gaat proberen. Uienwater gaat viraal Zet je schrap, dit zal namelijk niet het eerste product zijn waar je aan denkt: uienwater. Ja echt, uienwater. Terwijl de ui vooral bekendstaat als tranentrekker en scherpe smaakmaker heeft het sap een hoop positieve effecten. Het haar verzorgen kan dit stink- dier namelijk als de beste. Het was menig celebrity en in het bijzonder Cardi B die op Instagram deze beautytrend op de kaart zette. Cardi B is natuurlijk geen onbekende in het delen van haarhacks. Zo deelde ze eerder al een DIY- masker gemaakt van mayonaise, banaan en ei. Ja, superkek. Maar het werkt wel. Onlangs onthulde ze dus óók dat dit plantaardige water hét geheim is voor gezond haar. En haarexperts geven haar gelijk (behalve als je er allergisch voor bent, dan effe niet gebruiken).

De voordelen? Uit onderzoek blijkt dat uienwater je haar sterker maakt doordat uien veel eiwitten zoals keratine bevatten. Hierdoor kan ’t een sterkere haargroei en dikkere lokken bevorderen. Ook stimuleert uienwater de collageenproductie voor gezonde huid- en haarcellen. Verder verhoogt het de bloedcirculatie op de hoofdhuid en bevordert het de haargroei. In drie woorden: het proberen waard.

Uienwater is gewoon te koop in de winkel. Dus schaf Babaria’s uienshampoo aan of ga voor Onion Black Seed-haarolie van Wow Skin Science. Of maak het zelf. Schil en snij drie tot vier uien in kleine stukjes. Pers het sap eruit. Et voilà. Je zit natuurlijk niet te wachten op een eau de uiensoepwalm, maar geen zorgen. Het uienwater is bedoeld als eerste stap in je haarroutine. Eerst in- masseren in het haar en op je hoofdhuid, daarna uitspoelen met shampoo. En weg is de uiengeur. Heel simpel. Dus, voeg jij uienwater ook toe aan je haarroutine? Of bewaar jij de uien liever voor het kokkerellen? Kijk maar effe.

delen
Xana Ferreira Chicano

Xana (lees: Shan-na) Ferreira Chicano is editor Style & Beauty en geboren in de vorige eeuw. 1996 om precies te zijn. Is een Zaanse, maar tegelijk ook een Spaanse. Olé. Smelt van Schuimtaart van de oer-Amsterdamse banketbakker Van der Linde (eigenlijk van bijna alle soorten taart). En heeft, heel stiekem, een tassenverslaving.

Meer van deze auteur

Meer lezen