Vraag het Beauty Editor Xana: 'Wat is collageen en houdt het je huid écht elastisch?'

Beauty

Vraag het Beauty Editor Xana: 'Wat is collageen en houdt het je huid écht elastisch?'

Xana Ferreira Chicano
Door

Xana Ferreira Chicano

Gepubliceerd op

13 januari 2023 om 12:00

Gepubliceerd op

13 januari 2023 om 12:00

Heb jij prangende beautyvragen? Of een beauty-onderwerp waar je van staat te popelen om over te lezen? Vertel het ons. Iedere week beantwoordt onze Beauty Editor Xana één van jullie beautyvragen. Met deze week: collageen.

'Hey Xana, wat is collageen nou precies en houdt het je huid écht elastisch?' - Lieke

Hi Lieke, bedankt voor deze vraag. Collageen duikt nu overal op in beautyland. We zien het verwerkt in dagelijkse serums, crèmes en supplementen. Collageen wordt gezien als de holy-grail voor een elastischere huid. Maar wat is collageen eigenlijk? En hoe werkt het. Scrol gauw naar beneden.

Wat is collageen? Nou, in tegenstelling tot andere beauty ingrediënten, bevat en produceert ons lichaam zelf collageen. Maar het probleem is: na verloop van tijd neemt het niveau Collageen in je lichaam af. Collageen is een eiwit dat overal in het lichaam voorkomt, vooral in de huid, botten en pezen, maar ook in tanden en bindweefsel. Collageen zorgt ervoor dat de huid elastisch, sterk en stevig blijft. Love it. Hoe dit wordt geproduceerd? Door door fibroblastcellen in de dermis. Simpel gezegd: de middelste laag van de huid.

Waardoor daalt het collageengehalte in onze huid? Als we ouder worden, wordt onze huid een beetje ‘lui’. Daarom neemt vanaf je 25e(!) de natuurlijke productie van collageen af. Au. Omgevingsfactoren zoals UV-blootstelling leiden er ook toe dat collageen sneller wordt afgebroken. Last van rimpels en verslappingen? Dat kan dus komen door een collageen te kort.

De voordelen Naast dat het je huid elastischer maakt, verhoogt collageen de stevigheid en de glans van de huid. Ook werkt het top om wondgenezing te verbeteren en worden je nagels, botten en haar sterker. Verder werkt het ook nog is hydraterend en ontstekingsremmend. Let op. Collageen is geen wondermiddel. Een uitgebalanceerd dieet en gezonde levensstijl zijn dan ook zeker belangrijk. Wel kan het helpen om je lichaam een boost te geven in de productie van collageen. Het proberen dus zeker waard. Werkt het echt? Natuurlijk collageen is een té grote molecule om gelijk je huid te bereiken. Neem je een collageen supplement dan gaat het in kleinere eenheden de bloedbaan in. Op deze manier wordt het verspreid over het hele lichaam. Omdat er ineens een ongewoon grote hoeveelheid collageen bouwstenen rondzweven, wordt de huid als ’t ware misleid. Je lichaam denkt dan dat er sprake is van huidafbraak, of een ernstige verwonding. Je huid reageert dan op die waarschuwing door haar eigen collageenproductie te verhogen. Denken jullie: nou dít wil ik wel echt uitproberen, want, wie niet waagt, wie niet wint? Dan heb ik iets heel leuks voor jullie. Julie kunnen namelijk één van de zes zakken éclat Collageen Beauty Blend winnen. Mijn favoriete collegeenpoeder. Gebruik ‘m zelf ook iedere week. Ik zou zeggen: klik hier en doe mee aan deze winactie.

Ben jij ook benieuwd naar een bepaald beauty-onderwerp? Stuur mij je prangende beautyvragen: xana.ferreira.chicano@andcmedia.nl. Wie weet beantwoord ik jouw vraag wel volgende week vrijdag.

Meer beauty-inspiratie opdoen? Shop dan nú de nieuwste &C magazines!

Uitverkocht

delen
Xana Ferreira Chicano

Xana (lees: Shan-na) Ferreira Chicano is editor Style & Beauty en geboren in de vorige eeuw. 1996 om precies te zijn. Is een Zaanse, maar tegelijk ook een Spaanse. Olé. Smelt van Schuimtaart van de oer-Amsterdamse banketbakker Van der Linde (eigenlijk van bijna alle soorten taart). En heeft, heel stiekem, een tassenverslaving.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen

Shop beauty producten