Da's kak: kun jij ook niet buitenshuis poepen? Dit is waarom en zo los je het op

Body & Mind

Da's kak: kun jij ook niet buitenshuis poepen? Dit is waarom en zo los je het op

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

28 maart 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Getty Images

Gepubliceerd op

28 maart 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Getty Images

Een groot deel van ons kent het wel: je bent heerlijk op vakantie, weg van alle drukte, weg van alle zorgen, lekker ontspannen, maar... je grote boodschap laat op zich wachten. Ja, poepangst is real. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat maar liefst 41 procent van de Nederlanders niet buiten de deur poept.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij alleen op je eigen vertrouwde wc'tje nummer 2 kunt droppen:

  • Reden 1: Poepangst Ben jij iemand die letterlijk nooit buitenshuis poept? Dan komt dat waarschijnlijk door poepangst. Poepdokter Nienke Gottenbos legt aan Metronieuws uit dat het in onze natuur zit: de angst om uit de groep gegooid te worden voor afwijkend gedrag. En ja, ook poepen valt daaronder, ook al doet iedereen het. Als je je onveilig voelt, kan dat verkrampend werken, waardoor die grote boodschap niet lukt.

  • Reden 2: Vakantie Poep jij prima op kantoor of bij een vriendin, maar is het toiletbezoek juist ruk op vakantie? Dan ligt het waarschijnlijk ergens anders aan. Zo kan een nachtvlucht bijvoorbeeld aardig je ritme verstoren, waardoor je last krijgt van stoelgangproblemen. Op vakantie zorgt daarnaast een nieuw dieet met minder vezels en gebrek aan hydratatie voor een moeilijkere ontlasting. Stress in je lichaam die je kunt krijgen in een onbekend land leidt ook nog eens voor een extra dosis cortisol, waardoor je toiletbezoek nog meer vertraging oploopt.

Lees ook: Feit of fabel: van poepen met los haar krijg je puistjes

Shit… Flink balen dus als je niet naar het toilet kunt, want echt goed voor je lichaam is het niet. Als je je poepmoment te lang uitstelt, blijft je ontlasting te lang in je darmen zitten. Deze wordt vervolgens droog, wat kan zorgen voor verstopping. Als je de volgende keer dan moet drukken, moet je zo hard persen dat er aambeien en scheurtjes in de darmen kunnen ontstaan. Klinkt als een gezellige boel, niet?

Ja, en nu? Maar geen zorgen, met deze tips kun jij in een poep en een scheet weer naar de wc:

  • Tip 1: Probeer het niet te forceren, want dan lukt het vaak juist niet. Neem je tijd op het toilet, ga rustig zitten. Ook als je niet per se hoeft te poepen.

  • Tip 2: Bezoek een goede wc met een prettige sfeer. Vieze, stinkende toiletten werken vaak niet bevorderlijk, dus een goede vibe is key.

  • Tip 3: Gebruik eens noise-cancelling oordopjes en doe je ogen dicht, probeer je voor te stellen dat je thuis op de wc zit.

  • Tip 4: Zoek eten op en probeer het juist niet te vermijden vanwege de mogelijke pijn in je buik. De confrontatie met eten zorgt ervoor dat je dunne darm wordt geactiveerd.

  • Tip 5: En ja, als je écht gewoon bang bent voor wat andere mensen wel niet moeten denken als jij een drol draait, kunnen we je maar één advies geven: iets meer schijt hebben. 

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Body & Mind