Feit of fabel: van poepen met los haar krijg je puistjes

Body & Mind

Feit of fabel: van poepen met los haar krijg je puistjes

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

19 april 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

19 april 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Lees je deze titel en denk je: wát?! Dan heb je precies dezelfde reactie als wij toen we deze kwestie op (waar kan het ook anders?) TikTok tegenkwamen. Daar beweren meerdere gebruikers waaronder nefroloog (lees: nierspecialist) Daria Sadovskaya dat een nummer twee met los haar kan zorgen voor puistjes en huidirritatie, vooral op het voorhoofd. Nu willen wij natuurlijk weten: klopt daar iets van?

Het begon allemaal met onderstaande TikTok van ene Dr. Mehss, een medische student en influencer, waarin ze pretendeert dat 'wanneer je poept en doortrekt, alle bacillen en bacteriën vanuit de wc-pot zich door de badkamer verspreiden en als eerste op je haar belanden'. Je haar zou deze vervolgens naar je gezicht vervoeren en hoppa, je bent de lul. 'Beter kun je je haar bedekken of op z'n minst vastmaken met een elastiek. Probeer om na het poepen je gezicht te wassen.'

Ook nefroloog Daria Sadovskaya, een expert dus, sluit zich aan bij dit standpunt. 'Hou je haar omhoog tijdens het poepen om acné te voorkomen,' schrijft ze.

Shit, dachten wij. Letterlijk en figuurlijk. We hebben er namelijk precies nog nooit over nagedacht om onze coupe te veranderen voordat we op een toilet plaatsnemen. En we hebben ook niet bepaald zin om daarna een hele skincareroutine in gang te zetten. Van groot belang is dus de vraag: is het écht zo erg? Lees ook: Wil je weten: dit zijn de gouden tips tegen een onderhuidse puist Zorgt kakken met los haar écht voor onzuiverheden? Het is inderdaad mogelijk dat bacteriën vast komen te zitten in je haar, bevestigt dermatologisch professor en dus expert op het gebied van acné Dr. Joshua Zeichner aan The Huffington Post, alleen vindt hij het wat overdreven om te stellen dat je daar acné van krijgt. Het is volgens hem waarschijnlijker dat de olie die je haar standaard bevat, en via je haar weer op je huid belandt, onzuiverheden veroorzaakt. 'Vettig haar kan voor verstopte poriën zorgen. Maar dat kan net zo goed gebeuren als je met los haar op de bank televisie zit te kijken, dan als je met los haar op het toilet zit.' Je wil inderdaad wel opletten dat bepaalde bacteriën uit je ontlasting, denk aan E. coli of salmonella, zich zo min mogelijk verspreiden. Daar kun je, of degene die je na het niet wassen van je handen vrolijk een hand geeft, immers ziek van worden. Maar deze bacteriën veroorzaken geen acné. 'Acné komt door een aandoening aan de pilosabaceuze eenheden (een moeilijk woord voor haarzakjes en de bijbehorende klier, red.) in je huid, niet door de blootstelling aan bacteriën.' Lees ook: Eh, citroenen als deo? &C's redactiestagiair Ilse test het uit Doei smetvrees Kortom: je wordt heus niet met een andere huid wakker zodra je een keer zonder staart plaatsneemt op het toilet. Al begrijpen we het best als je een beetje smetvrees hebt gekregen van dit artikel. Wat je kunt doen om het verspreiden van bacteriën in je badkamer en/of wc te verminderen? Nou, het volgende.

  • Was je handen. We kunnen ons eigenlijk niet voorstellen dat er nog mensen zijn die dit níet doen, MAAR WAS JE HANDEN. Al helemaal als je daarna aan je gezicht gaat zitten.

  • Maak de boel regelmatig schoon daar, en al helemaal de wc-bril zelf. Anders hopen allerlei bacteriën zich daar op en hou je de boel nog in leven ook.

  • Doe de wc-bril dicht als je doortrekt. Dat zou maar liefst 50 procent van de ziekteverwekkers die vrijkomen tegenhouden, en da's niet niks.

  • Is dat niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat een toilet geen bril heeft, draai dan je hoofd weg van het opspattende water. Alles voor die huid, ja toch.

Oh, en als je toch de neiging hebt gekregen om voortaan voor het kakken een knot in te doen? Go your gang.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Meer lezen