Ik ben van de school: bescherm je relatie, beperk de rotklusjes tot een minimum

Column

Ik ben van de school: bescherm je relatie, beperk de rotklusjes tot een minimum

Carmen Felix
Door

Carmen Felix

Gepubliceerd op

25 april 2023 om 20:00

Bron / Fotografie

fotografie Aisha Zeijpveld

Gepubliceerd op

25 april 2023 om 20:00

Bron / Fotografie

fotografie Aisha Zeijpveld

Ik ben een intrinsiek luie vrouw. En dat uit zich echt niet alleen in het feit dat mijn favoriete tijdverdrijf een goed desoriënterend dutje is. Nee, ik ben lui – trots lui – in alle aspecten van mijn leven.

Toegegeven, het moederschap heeft me gedwongen om iets vaker verticaal door het leven te gaan, maar ik ben absoluut een voorstander van af en toe jezelf een uurtje horizontaal moederen gunnen. Mijn luiheid helpt mij met mijn mentale gezondheid. Mijn luiheid is mijn vorm van coping. Ik haal tonnen van good vibes uit dat dagelijkse dutje.

Dit is ook exact waarom ik een groot fan ben van uitbesteding. Als er iets moet gebeuren in en rondom het huis, ga ik op zoek naar een manier om het uit te besteden. Ik heb een schoonmaakhulp, m’n boodschappen worden elke week bezorgd, ik betaal Gerry de Glazenwasser met liefde zijn overpriced fee, voor het betere kluswerk schuim ik Zoofy of Werkspot af, als ik projecten heb waarbij er veel audio naar tekst getranscribeerd moet worden huur ik een werkstudent in, m’n fietsband heb ik nog nooit zelf geplakt (tot grote ergernis van mijn lieve vader toen hij nog op deze aardbol rondliep), mijn auto is een privateleasegeval zodat ik me niet in verzekeringen hoef te verdiepen en een melding krijg wanneer er een grote beurt nodig is, mijn kind breng ik twee keer per week naar het kinderdagverblijf en mijn administratie wordt gedaan door financieel mastermind Tanja.

Ik ben van de school 'bescherm jezelf, besteed het uit'. En vooral: bescherm je relatie, beperk de rotklusjes tot een minimum. Zeker wanneer je weet dat er ergernis, strijd of stress ontstaat. Ons plan is om samen te blijven tot aan de dood, dan moet je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken in een wereld die vooral naar moeilijk neigt.

De keren dat mijn vriend en ik ons toch wagen aan het in elkaar rammen van een Zweeds bouwpakket, is de spanning in huis te snijden met een bot broodmes. Ik snap de charme van extreem eigengereid zijn en je eigen keuken met je blote handen kunnen bouwen met behulp van een zaag en een hamer, maar ik heb die handigheid niet, dus die charme zal ik zelf nooit kunnen ervaren. Kleine dingen als een schoonmaakhulp elke twee weken laten helpen en je boodschappen laten bezorgen nemen stress bij mij en mijn vriend weg, waardoor we leukere partners en ouders kunnen zijn.

Geweldig als je dit graag allemaal zelf doet, ik snap het. Mijn ouders waren ook zo. Wij zijn echter allebei even vatbaar voor stress, tegenslagen en een verhoogde bloeddruk. Grof gezegd: wij zijn geen yin en yang, wij zijn jank en jank. Er is niet één iemand die het hoofd koel houdt, wij schieten graag samen in de stress, zijn allebei even ongeduldig, kunnen allebei niet heel veel meer dan verhalen tikken op onze laptop en varen daar eigenlijk prima bij. Het is een sexy symbiose, mits er niet opeens geklust hoeft te worden of een dagelijks schoonmaakschema tussen ons in komt staan. We hebben onze handen al vol aan elkaar en haar.

Niks meer zelf doen, hoe lekker is dat?

delen
Carmen Felix

Carmen Felix (35) is freelancejournalist, fervent twitteraar en schreef het boek Je kunt het ook nooit goed doen. Ze is onlangs moeder geworden van dochter Vesper. Elke maand schrijft ze een column voor &C Magazine.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen