Doe maar niet: 7 opmerkingen die vervelend zijn als je meedoet aan de ramadan

Body & Mind

Doe maar niet: 7 opmerkingen die vervelend zijn als je meedoet aan de ramadan

Anne van Aartrijk
Door

Anne van Aartrijk

Gepubliceerd op

17 maart 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

17 maart 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

De ramadan is dit jaar van 10 maart tot en met 9 april, en is dus in volle gang. Dat betekent waarschijnlijk ook dat iedereen die meedoet alweer te maken heeft gehad met de typische, vervelende of zelfs ongepaste opmerkingen die ieder jaar weer terugkeren.

Er zijn meerdere redenen waarom moslims vasten tijdens de ramadan, maar het algemene doel is om bewuster te worden en de ziel te zuiveren. In deze maand (de negende maand van de islamitische kalender, die anders is dan de Gregoriaanse kalender die in Nederland gebruikt wordt, vandaar dat de ramadan elk jaar op een ander moment valt) richt je je op het geloof en volg je dat zo goed mogelijk. Op die manier ontwikkel je een diepere band met Allah. Zo is het bijvoorbeeld de bedoeling om tijdens deze maand de hele Koran te lezen, en dus om te vasten. Dat vasten zorgt ervoor dat moslims geen zonden begaan, de voorafgaande zonden worden vergeven en dat men zich verbonden voelt met arme of hongerige mensen overal ter wereld. Doordat je amper eet en honger hebt, leer je wat de waarde is van eten en drinken en word je bewuster. Lees ook: 10 opmerkingen die je krijgt als je geen kinderen wil En dat vasten, dat is al moeilijk genoeg. Als je niet vast, kun je bepaalde opmerkingen, ook al zijn ze goedbedoeld, daarom maar beter voor je houden. Farah Ramezani, expert op het gebied van diversiteit en inclusie, zei daarover tegen FunX: 'Het gaat erom waar het naar verwijst: het wereldbeeld dat erachter steekt. Negen van de tien keer is zo'n opmerking niet vervelend bedoeld, maar het is wel belangrijk om bewust te zijn van bepaalde stereotype beelden en vooroordelen die we hebben.' Dergelijke opmerkingen kun je soms zelfs onder micro-agressie scharen, legt Farah uit in deze LinkedIn-post. 'Micro-agressie is een vorm van een uitsluitingsmechanisme. Het is een hele subtiele vorm van discriminatie.' Als voorbeelden geeft ze ongevoeligheid voor het vasten, ongewenste aanbiedingen, vermoedens van luiheid of onproductiviteit of kritiek op het vasten. Lees ook: Tien dingen die je sowieso gaat horen als je aan Dry January doet Concrete voorbeelden Om wat voor opmerkingen het dan concreet gaat? We vroegen het de 24-jarige Berkant, die al sinds zijn veertiende meedoet aan de ramadan. 'Mag je dan ook geen water drinken?' Voor eens en voor altijd: nee. 'Wat nou als er per ongeluk een regendruppel in je mond valt, is het vasten dan doorbroken?' 'Het woord per ongeluk impliceert al voldoende, lijkt me,' aldus Berkant. 'Mag je je tanden poetsen?' 'Natuurlijk mag dat.' 'Wat als je per ongeluk water doorslikt tijdens het tanden poetsen?' 'Hier geldt de zelfde gedachtegang als hierboven. De 'per ongeluk' zegt genoeg.' 'Mag je je eigen spuug wel doorslikken?' ... 'Mag je wel kauwgom kauwen?' Berkant: 'Natuurlijk niet.' 'Heb je weleens gesmokkeld met vasten?' 'Dit komt over alsof je verwacht dat iemand het vasten niet serieus neemt,' legt Berkant uit. Dus ook deze: niet doen. Wat je dan wél wil zeggen? Je kunt iemand die meedoet aan de ramadan groeten met 'ramadan mubarak', wat 'een fijne ramadan' betekent. Ook 'ramadan kareem' volstaat, wat vertaalt naar 'ik wens je een gezegende ramadan'. Of je kunt gewoon 'fijne ramadan' zeggen. Moeilijk hoeft 't in ieder geval niet te zijn.

delen
Anne van Aartrijk

Anne van Aartrijk is redacteur bij &C, geboren in 2000 (ja, dat is al langer dan tien jaar geleden) en getogen in Brabant, maar dan zonder de zachte G. Is verslaafd aan kaasstengels en is er heilig van overtuigd altijd te kunnen voorspellen waar de treindeuren precies open zullen gaan.

Meer van deze auteur

Meer lezen