De Triangle of Death en waarom je never nooit in dit gebied een puistje wilt uitknijpen

Beauty

De Triangle of Death en waarom je never nooit in dit gebied een puistje wilt uitknijpen

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

29 maart 2024 om 15:00

Gepubliceerd op

29 maart 2024 om 15:00

Je kent dat gevoel vast wel: die onweerstaanbare drang om een puistje uit te knijpen, ook al weet je dat het eigenlijk niet goed is voor je huid. En eerlijk is eerlijk, als zo'n ding dan lekker popt, geeft dat een enorme kick.

Maar wist je dat je daarmee serieus schade kunt aanrichten, vooral als je je puistjes in een specifieke zone uitknijpt? Nee serieus, houd je handen ver uit de buurt van de Triangle of Death.

Waar zit ‘ie dan? Wellicht klinkt het een beetje als de naam van een horrorfilm. Ja, dat is ook precies de bedoeling: het moet je de stuipen op het lijf jagen. Tegenwoordig heet de zone vaak de Danger Triangle, en om hem te vinden moet je een beetje je verbeelding gebruiken. De top van de driehoek bevindt zich ongeveer op je neusbrug, tussen je ogen. Vervolgens gaat de driehoek omlaag naar elk een mondhoek. De basis van de driehoek strekt zich zo dus uit over je bovenlip. 

Lees ook: Op je kin, voorhoofd of rug? Dit betekent de plek van je puistje

Boehoe, wat eng zeg… Ja, het klinkt misschien als de anticlimax van het jaar, want bij die spooky naam had je waarschijnlijk niet die onschuldig ogende neus voorgesteld. Maar die neus van jou ligt gevaarlijk dicht bij je hersenen, en onderzoek toont aan dat rommelen in deze zone daarom serieuze risico's met zich meebrengt.

Natuurlijk is puistjes uitknijpen nooit goed, omdat het het vaak alleen maar leidt tot ontstekingen of littekens. Maar specifiek in de Triangle of Death kan het uitknijpen zorgen voor een infectie die weer kan leiden tot een hersenvliesontsteking of trombose. Toch enger dan je dacht, hè? 99% aanstelleritis en 1% zorgelijk Hoewel we je met dit horrorverhaaltje hopen te hebben overtuigd om voortaan van die puistjes af te blijven, even een kleine reality check: echte worst-case verhalen zijn er maar weinig. Ja, als het fout gaat gaat het ook goed fout, maar dit gebeurt alleen als er een zeer agressieve bacterie in je bloedbaan treedt.

Conclusie: de Triangle of Death als benaming is misschien een beetje overdone. 'De Driehoek Die Echt Heel Zelden Voor Problemen Zorgt (DDDEHZVPZ afgekort)' had wellicht de lading beter gedekt. Maar we geven toe, dat bekt niet echt lekker in een wetenschappelijk onderzoek.

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Beauty