Eh, citroenen als deo? &C's redactiestagiair Ilse test het uit

Beauty

Eh, citroenen als deo? &C's redactiestagiair Ilse test het uit

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

20 maart 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

20 maart 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

When life gives you lemons… Gebruik ze als deodorant? Zo luidt het spreekwoord natuurlijk niet. Maar als TikTok het bij het rechte eind heeft, zouden we allemaal aan de citroen-deo moeten. Gevalletje Sleepy Girl Mocktail of dé perfecte oplossing? &C's redactiestagiair Ilse nam de proef op de som.

Zoals dat vaak gaat bij TikTok-trends stond binnen een mum van tijd mijn hele For You-pagina er vol mee: dolenthousiaste meisjes die citroenen onder hun oksels smeren en beweren dat het de beste vervanger is van deodorant. Hoewel ik een groot voorstander ben van natuurlijke hygiëneproducten, neem ik zulke trends meestal met een korreltje zout. Mijn ervaring leert dat wat online fantastisch lijkt, in de praktijk vaak tegenvalt. Kort daarna stuitte ik op een Daily Mail-artikel van een moeder die wederom bij de citroen zweerde. Was dit toeval, of zou er toch een kern van waarheid inzitten? Het wekte in ieder geval genoeg nieuwsgierigheid, om het zelf te willen uittesten. 

Citroenen? Hoewel TikTok de citroen recent een ster heeft gemaakt, is het fruit al langer een geheim wapen in de strijd tegen zweet en geurtjes. Zo zouden verschillende merken de citrusvrucht al in hun hygiëneproducten opnemen. Het zou moeten helpen tegen zowel geurtjes als transpiratie. Hoe dat komt?

  • Het zuur pakt bacteriën aan en zegt vaarwel tegen ongewenste luchtjes;

  • Daarnaast maskeert de frisse geur je lichaamsgeur;

  • En het bevat ook een stofje wat je poriën doet sluiten waardoor het kan dat je minder gaat zweten.

Klinkt overtuigend, dus ik ging naar de supermarkt en haalde voor nog geen twee euro een netje met vijf citroenen. Voordelig is het zeker.

Op de tanden bijten Dag één van mijn experiment brak aan. Na een verfrissende douche en scheerbeurt stond ik in de keuken in mijn badjas een citroen doormidden te snijden. Het was een beetje een vreemd gevoel, een citroen onder je oksels wrijven, maar ik ging ervoor.

Direct sprongen de tranen me in de ogen en moest ik flink op mijn tanden bijten. Niet mijn slimste moment, zo bleek, om met een citroen over een pas geschoren huid te wrijven. Stom natuurlijk, maar ik had de vele waarschuwingen op het internet even helemaal over het hoofd gezien. Beschouw mijn pijnlijke ervaring alsjeblieft als een leermoment.

Lees ook: Minder vaak je haar wassen? Zo bouw je het af

En? Na een kleine aanpassing, van een halve citroen naar een schijfje (om verspilling tegen te gaan, want eerlijk: niemand wil een tweedehands deo-citroen), en wat timing met scheren, ben ik verrassend positief. 

Kijk, praktisch is anders. Het is redelijk onhandig om constant citroenen bij je te dragen én aan het einde van de week was mijn huid wel best droog en licht geïrriteerd - niet ideaal, dat constante zuurbad. Máár eerlijk is eerlijk: ik zweette echt merkbaar minder en zelfs tijdens het sporten bleven geurtjes weg.

Of je dit zelf moet proberen? Aan jou de keus. Ik keer terug naar mijn vertrouwde deodorant. Eigen belang hoor: even voorkomen dat ik een zuurpruimpje wordt.

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Beauty