Zonder dat je het doorhebt eet je misschien wel haaienvlees

Column

Zonder dat je het doorhebt eet je misschien wel haaienvlees

Tess Milne
Door

Tess Milne

Gepubliceerd op

25 maart 2024 om 19:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

25 maart 2024 om 19:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Als je aan Italië  denkt, aan welk eten denk je dan? Pasta aioli? Of pizza margherita? Think again. Zonder dat je het door hebt eet je misschien wel haaienvlees. Dat staat in Italië namelijk op het menu als Polombo,  Smeriglo en Gattuci. In Engeland wordt het als rock salmon verkocht. In Frankrijk als Saumonette. Dat klinkt als zalm. En in Portugal als Caleira de pata roxa. Aka we maken de naam zo lang dat het klinkt als een rock n roll versie van patatas bravas. 

Ik ben bij de National Geographic Summit. Het kind in mij kan niet geloven dat er drie astronauten voor me zitten. Maar nog meer ben ik in shock over het feit dat Europa een extreem grote speler is in de duistere internationale haaienhandel. Hierin heb ikzelf ook een bekentenis te maken. Ik heb jaren geleden voor opnames in IJsland hun landelijke delicatesse gegeten, verrotte haai. 

Ik ben daar niet trots op. In IJsland was het niet illegaal en ze noemden het wel gewoon bij hun naam. Maar nu is het in veel landen wel illegaal omdat het aantal pelagische haaien de afgelopen 50 jaar met 70 procent is gedaald. Dus hoe absurd is het dan dat haaienvlees onder romantische namen op het menu in Europa belandt?

De shark scientist Gibbs Kuguru die met deze informatie het publiek shockeert, neemt ons ook mee in de wonderlijke wereld van haaien. Haaien bestaan al meer dan 400 miljoen jaar, waardoor ze een van de oudste nog levende gewervelde dieren zijn op aarde. De Groenlandse haai is het oudste gewervelde dier ter wereld. Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden. (Wetenschappers vermoeden dat er nu eentje rondzwemt die 512 jaar oud is.) 

Dat betekent dat die haai tegelijk leefde met William Shakespeare. Dus de volgende keer dat je op date gaat en je denkt: ik ga even rebels doen en kies voor zeeduivel*. Weet dat je in feite haaienvlees eet. 

“To eat shark or not to eat shark? No is thy answer.” 

*Zeeduivel is een van de catfishnamen van haaienvlees op Europese menukaarten, ook in Nederland. Zeepaling wordt ook wel gebruikt.

delen
Tess Milne

Tess Milne (35) is presentator en hopt al meer dan tien jaar langs op je beeldbuis. Daarnaast is ze ook nog schrijver en moeder van de jongens Cairo (5) en Skye (2).

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen