Eh, helpt chocolade écht tegen allergieën? We vroegen het een expert

Body & Mind

Eh, helpt chocolade écht tegen allergieën? We vroegen het een expert

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

6 juli 2024 om 13:00

Gepubliceerd op

6 juli 2024 om 13:00

Als we het internet mogen geloven, is chocolade een wondermiddel. Het is lustopwekkend, helpt de bloedsomloop én zou zelfs helpen om allergieën tegen te gaan. Klinkt alsof je er dagelijks stukken van naar binnen moet werken. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Omdat we zelf de feiten niet meer van de fabels kunnen onderscheiden, stelden we allergiediëtist Annemarie Mooij-Nieberg de belangrijke vraag: klopt het dat chocolade tegen allergieën helpt? Chocobalen We moeten je gelijk uit je droom halen. 'Nee,' is het duidelijke antwoord van Annemarie. 'Er is geen wetenschappelijke onderbouwing voor het eten van chocolade of cacao die laat zien dat het helpt tegen allergieën.'

Er zijn de afgelopen jaren wel studies gedaan naar stoffen in cacao die een gunstig effect kunnen hebben. 'Polyfenolen en flavanolen kunnen een positief effect hebben tegen allergieën,' laat Annemarie weten. Echter zijn dit studies in celculturen en dieren. Die zeggen dus niks over of het bij mensen een gewenst effect heeft.' Bummer.

Lees ook: Lekker (en) geil: 5x chocola in de slaapkamer Help Maar wat als je van je allergie af wil? 'Momenteel is er nog geen manier om te genezen van een voedselallergie,' zegt de allergiediëtist. 'Mogelijk is met immunotherapie meer mogelijk in de toekomst, maar de onderzoeken hiernaar lopen nog. Wel is er recent door een aantal collega's een artikel gepubliceerd over een immuun-ondersteunend dieet bij allergie. Hier wordt op basis van beschikbare onderzoeken een voorstel gedaan voor een dieet dat ondersteunend zou kunnen werken naast de gebruikelijke behandelingen om een allergie te onderdrukken.'

Lees ook:Zoveel fruit op een dag heb je nodig, en helaas - die verse jus telt niet mee

Volgens Annemarie is het vooral de samenhang van verschillende voedingsmiddelen wat ondersteuning biedt. 'Het is niet te vangen in één supplement, maar gaat om de wisselwerking van alle voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat we ons immuunsysteem kunnen ondersteunen.' Hoe gek we ook zijn op chocolade, het zal nooit als losstaand supplement allergieën verhelpen. Gewoon lekker Dat chocolade jou niet van je notenallergie afhelpt, zegt natuurlijk niet dat je het niet meer kunt eten. 'Eten om te genieten is ook erg belangrijk,' vindt Annemarie. 'En af en toe een stukje chocolade past wat mij betreft daar perfect bij. Als je er niet allergisch voor bent tenminste.' Daar zijn we het helemaal mee eens.

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Meer lezen

Meer van deze auteur

Meer van &C x Flink