Deze 6 schokkende feiten over de echte Griselda uit de Netflix-hit wil je weten

Entertainment

Deze 6 schokkende feiten over de echte Griselda uit de Netflix-hit wil je weten

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

1 februari 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Netflix

Gepubliceerd op

1 februari 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Netflix

De miniserie Griselda staat nog maar een week op Netflix en is nu al een mega hit. Fan van de serie die gebaseerd is op het leven van drugsbarones Griselda Blanco? Dan wil je deze feiten over het veelbewogen leven van The Cocaine Queen niet missen.

Elk verhaal heeft een begin, zo ook dat van de drugsbarones. Griselda werd geboren in het Colombiaanse Cartagena en verhuisde toen ze drie jaar was met haar gezin naar Medellín. Haar thuissituatie: ze waren arm, haar moeder was een alcoholist en haar vader liet het gezin in de steek. Seksueel misbruik door haar stiefvader was de druppel die de emmer deed overlopen. Op 14-jarige leeftijd liep ze weg van huis. En dit was nog maar het begin van een leven dat zou eindigen met een carrière als drugshandelaar.

Wist je dat…

Griselda pas 11 jaar oud was toen ze voor het eerst iemand vermoordde Hoe dit kon gebeuren? Samen met een groep vrienden ontvoerde ze de zoon van een rijke familie in de hoop op flink losgeld. De familie wilde alleen niet betalen. Dus wat deed Griselda? Juist. Ze haalde de trekker over. Dit werd een gewoonte; ze werd in 1985 schuldig bevonden aan maar liefst 250 moorden. Griselda de bijnaam De Zwarte Weduwe kreeg omdat ze alle drie haar mannen omlegde Als tiener trouwde ze met Carlos Trujillo, een oplichter en pooier met wie ze drie kinderen kreeg: Dixon, Osvaldo en Uber. Ze richtten samen een bedrijf op in marihuana. Later scheidden ze en kregen ze een zakelijk conflict, wat voor Griselda genoeg reden was om haar ex-man een kopje kleiner te maken. Kort daarna trouwde Griselda met Alberto Bravo - van wie ze haar achteraam kreeg - een cocaïnesmokkelaar voor het Medellínkartel. Na ruim tien jaar samen, beschuldigde Griselda haar man van diefstal en schoot hem zonder pardon dood. Later hertrouwde ze met Dario Sepùlveda en kreeg samen met hem een vierde kind, Michael. Dario verliet Griselda en ontvoerde hun zoon. Dit pikte de drugsbarones niet en liet hem tegen betaling vermoorden. Niet gek dat Black Widow een van haar bijnamen is.

Griselda’s vierde zoon, Michael, vernoemd is naar The Godfather Michael Corleone Blanco is de volledige naam van Dario en Griselda’s zoon. Juist ja, vernoemd naar de bekende hoofdpersoon uit The Godfather. Griselda werd niet voor niks de Cocaine Godmother genoemd, en dat mocht de hele wereld weten. O ja, volgens bronnen liet ze maar liefst acht vrouwen vermoorden omdat ze hen ervan verdacht met haar zoon naar bed te zijn geweest. Over een beschermende moeder gesproken.

Lees ook: Kijktip voor misdaadjunkies: dit is waarom je de nieuwe Netflix Original Griselda wil zien

Griselda een netto waarde van 2 miljard euro had Als je nu spontaan eurotekens in je ogen krijgt: de voordelen van een baan als drugsbarones wegen echt niet op tegen alle nadelen. Dan maar geen twee miljard, toch?

Griselda een lingeriefabriek in Colombia opende Hoe kwam ze anders aan al die lingerie met speciale zakken om drugs in mee te smokkelen? Het moet ergens gemaakt worden.

Griselda in 2012 werd vermoord op dezelfde manier die zij altijd gebruikte De Cocaine Godmother vermoordde haar vijanden maar al te graag door middel van een hit and run met de motor. Diezelfde liquidatietactiek werd haar uiteindelijk fataal. Je weet wat ze zeggen: boontje komt om zijn loontje.

Één ding is zeker: deze vrouw zat niet stil.

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Meer lezen

Meer van deze auteur