Wist je dat er vier verschillende soorten oogwallen zijn? Zo kom je erachter welke jij hebt

Beauty

Wist je dat er vier verschillende soorten oogwallen zijn? Zo kom je erachter welke jij hebt

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

28 januari 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Kee & Kee

Gepubliceerd op

28 januari 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Kee & Kee

Je wordt wakker en voelt het al aankomen. En ja hoor, de spiegel bevestigt je vermoeden: je hebt wallen. Voordat je halsoverkop de eerste en beste crème op die donkere kringen smeert, wil je misschien eerst even weten welk type oogwal je hebt.

Ja, je hoort het goed. Er zijn verschillende wallen. Om het leven nog ingewikkelder te maken.

Stukje kennis Dermatoloog Charles Puza legt in zijn veelbekeken TikTok-video uit dat er vier verschillende soorten wallen zijn. Of kun je beter donkere kringen zeggen? Het is namelijk allebei net wat anders. Bij donkere kringen zie je de bloedvaatjes door de huid heen, en wallen ontstaan door vocht- of vetophopingen onder de ogen. Best een verschil dus. Maar omdat het leven al ingewikkeld genoeg is, noemen we het nu gewoon 'oogwallen'.

In de video legt de dermatoloog uit welke vier typen oogwallen er zijn en welke supplementen je het beste kunt gebruiken tegen deze huidproblemen.

Lees ook: Team zak of team kring: dit is alles wat je moet weten over wallen

Vasculair Dit is het type wal dat je bij donkere kringen hebt. Vasculair is een moeilijk woord voor 'in de vaten', wat inhoudt dat oneffenheden onder het oog ontstaan omdat de bloedvaten onder de huid van het oog zichtbaar zijn. Om dit te verhelpen, heeft dermatoloog Puza een belangrijke tip: gebruik cafeïne. En nee, jouw koffieverslaving is (helaas) niet de oplossing. Gebruik een huidverzorgingsproduct met deze stof erin verwerkt. Door cafeïne onder je oog te smeren, krimpen je bloedvaten samen en verdwijnt de paarsblauwe kleur.

Hyperpigmentatie Zie je in plaats van een donkere cirkel vooral donkere vlekjes? Dan zijn je donkere kringen niet vasculair, maar komen ze door hyperpigmentatie. Een crème met vitamine C doet volgens dokter Puza wonderen met het verhelpen van deze pigmentatie.

Rimpels Door ouderdom ontstaan er vaak rimpels of krijg je een crêpe huid onder je ogen. Hierdoor lijkt het alsof je wallen hebt en moe bent. Om dit tegen te gaan raadt de dokter aan om retinol te gebruiken. Dit product zorgt ervoor dat je huid meer collageen produceert, waardoor de huidcellen zich vernieuwen en je huid als het ware een stuk 'elastischer' wordt.

Volumeverlies Het verlies van volume in je haar is kneiter irritant, maar volumeverlies in de huid onder je ogen is ook geen pretje. Je huid wordt dunner en de boel zakt naar beneden. Volgens de dermatoloog is dit het beste te verhelpen met een hydraterende crème. Snel inslaan dus.

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Meer lezen

Meer van deze auteur