Roos Schlikker over migraine: ‘Alsof je onder stroom staat’

Body & Mind

Roos Schlikker over migraine: ‘Alsof je onder stroom staat’

the brandstudio
Door

the brandstudio

Gepubliceerd op

8 september 2023 om 13:00

Gepubliceerd op

8 september 2023 om 13:00

Over migraine bestaan nog weleens misverstanden. Roos Schlikker, columnist, schrijver en ambassadeur van de Hersenstichting, heeft zelf migraine en weet hier alles van. 'Mensen die zeggen: ‘Het is een hoofdpijntje’, wil ik wel over mijn bureau trekken.'

Samen met arts-onderzoeker Britt van der Arend gaat ze in de driedelige videocampagne Een dag om nooit te vergeten in gesprek over de hersenaandoening die nog te vaak wordt onderschat. 

Roos Schlikker over migraine: ‘Alsof je onder stroom staat’

Roos Schlikker over migraine: ‘Alsof je onder stroom staat’

Hormonen en migraine Britt doet onderzoek via de WHAT-studie naar de invloed van geslachtshormonen op migraine. WHAT staat voor “Women, Hormones, Attacks and Treatment” (Vrouwen, Hormonen, Aanvallen en Behandeling). 'Migraine ontstaat vaak in de puberteit', vertelt ze. 'Als vrouwen in de overgang raken, zie je vaak dat het toeneemt.' Of zelfs dan pas ontstaat.' Dat herkent Roos, die pas later in haar leven migraine kreeg. 'Ik ging van nul aanvallen naar de hele maand ziek. Op het hoogtepunt had ik twintig aanvallen per maand.' Wat de symptomen van migraine precies zijn? In bovenstaande video legt Britt het uit.

Eén op de drie vrouwen Volgens Britt wordt de ziekte te vaak nog als ‘een hoofdpijntje’ gezien. Ook dat is een bekend gegeven voor Roos. 'Ik heb zo vaak gehad dat mensen zeggen: ‘Ik heb ook weleens hoofdpijn, maar dan neem ik gewoon een aspirientje en dan hoppa, de beuk erin.''

Maar zo simpel is het dus niet. Migraine is een serieuze hersenaandoening, waarbij onderzoek hard nodig is. De Nationale Postcode Loterij ondersteunt de Hersenstichting financieel, zodat zij onderzoeken als die van Britt mogelijk kunnen maken. En dat is belangrijk. 'Eén op de drie vrouwen krijgt in haar leven migraine', aldus Britt. 'En zonder materialen of geneesmiddelen kunnen we niks doen.'

Een dag om nooit te vergeten  En dan denk je nu misschien: wat heeft &C met dit alles te maken? Wel, de Nationale Postcode Loterij vindt goede doelen als de Hersenstichting zo belangrijk, dat het ons aan de mouw trok om samen in actie te komen, met als resultaat dus de - al zeggen we het zelf - zeer geslaagde videocampagne Een dag om nooit te vergeten, waarin we deze maand drie goede doelen onder de aandacht brengen. 

Gezonde hersenen voor iedereen Gezonde hersenen zijn niet vanzelfsprekend. Sterker nog, al meer dan 4 miljoen Nederlanders hebben een hersenaandoening. Van dementie, parkinson, een beroerte, hersenletsel na een ongeluk tot migraine. Hersenaandoeningen zijn hard op weg de grootste ziekte van Nederland te worden. Dat mogen we niet laten gebeuren. Daarom zet de Hersenstichting alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen. Om dat mogelijk te maken financieren ze onder andere innovaties en onderzoek, zoals het onderzoek naar migraine. Doordat zo’n grote groep mensen te maken krijgt met deze hersenaandoening, vindt de Hersenstichting het belangrijk dat er behandelingen of passende medicijnen op de markt komen om migraine tegen te gaan. Lees hier meer over migraine of het onderzoek van Britt. Jouw bijdrage Rest ons alleen nog te zeggen: met jouw bijdrage als deelnemer van de Nationale Postcodeloterij steun je 146 goede doelen en ben je dus óók voor mensen met een hersenaandoening een lot uit de… juist - loterij.  Dit is een samenwerking met de Nationale Postcode Loterij.

delen
the brandstudio

&C the brandstudio ontwikkelt activatie- en branded content-campagnes op maat, waarmee we onze audience in het hart willen raken. Prikkelende, amuserende campagnes waarin het &C-DNA voelbaar is, maar altijd met relevantie voor het merk en vooraf bepaalde performance-doelstellingen.

Meer van &C the brandstudio