Last van roos in de winter? Op deze manier kom je er wél vanaf

Beauty

Last van roos in de winter? Op deze manier kom je er wél vanaf

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

31 december 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

31 december 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Winter staat voor kerst en gezelligheid, maar ook voor kou en een droge huid. En laat dat nou net de perfecte combinatie zijn voor roos en hoofdschilfers. 

Want lage temperaturen en een lage luchtvochtigheid vragen erom, al helemaal als de verwarming aanstaat. Gelukkig hoef je met deze tips niet meer te kiezen tussen óf niet doodvriezen óf roos krijgen. Komen ze.

Zink tegen roos Even een kleine biologische toelichting: naast dat zink belangrijk is voor de opbouw van eiwitten en een goede werking van het immuunsysteem, reguleert het ook de hoeveelheid androgenen in het lichaam. En androgenen worden weer in verband gebracht met roos. Voel je 'm al aankomen? Meer zink zorgt voor minder roos. Krik je zinkgehalte omhoog door dagelijks noten en zaden te eten en je komt al een heel eind. 

Hulp van Omega-3  Je hebt vast al eens gehoord dat Omega 3-supplementen slikken helpt om het lichaam te beschermen tegen bacteriën en virussen, maar het blijkt dat het ook roos tegengaat. Komt doordat het een ontstekingsremmend vetzuur is, wat kan helpen bij het reguleren van de olieproductie. En niet alleen op je hoofdhuid, maar ook op de rest van je lichaam. Twee vliegen in één klap. 

Klassieker: de Anti-roos shampoo  Ietwat voor de hand liggend, maar het werkt wel. Anti-roos shampoo's bevatten de stof zinkpyrithion of het bestanddeel salicylzuur, wat de aanmaak huidcellen vermindert en een antibacteriële werking heeft. Pro tip: wissel af tussen verschillende anti-roos shampoo's, zodat je door de variërende actieve ingrediënten de kans op slagen vergroot. Lees ook: Doe je deze dingen met je haar in de winter? Dan wil je daar nu mee stoppen, zegt een haardokter

Exfolieer de boel De kans is groot dat jij al een aantal dagen in de week trouw je huid exfolieert, maar doe dat dan ook meteen even voor je hoofdhuid. Dan ben je er zeker van dat er geen dode huidcellen achterblijven of dat poriën verstopt raken. Skincare, maar dan anders. Doei pittig eten  Helaas, het is echt zo: om van roos af te komen kun je beter minder kruidige en pittige gerechten eten. Dat stimuleert namelijk de groei van Candida, wat bij een te grote hoeveelheid roos veroorzaakt. Daar ga je. Dat is trouwens bij suiker net zo: suiker onttrekt het lichaam aan vitamine B. Nét de vitamine die je niet wil missen als je roos tegen wil gaan. 

Vitamine A slikken Welke vitamine je ook niet wil missen, is vitamine A. Deze is bevorderlijk voor het haar, omdat het je hoofdhuid helpt om talg te produceren. Dat is fijn, want talg is de natuurlijke olie van de hoofdhuid, die de boel gezond en gehydrateerd houdt. Klinkt alsof je een potje vitamine A-supplementen in huis moet halen.  

Lees ook: Ook altijd last van haaruitval in de winter? Dat zit zo

Masseren die handel Gevalletje TikTok-trend, maar het werkt wel, die siliconen hoofdhuidborstels. Het masseren van de hoofdhuid schudt de boel wakker, verwijdert dode huid, stimuleert de doorbloeding van de hoofdhuid en reinigt. Vijf vliegen in één klap. Da's pas handig.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen van Beauty

Meer van deze auteur