Beauty
Doe je deze dingen met je haar in de winter? Dan wil je daar nu mee stoppen, zegt een haardokter
Gepubliceerd op
11 december 2023 om 15:00
Bron / Fotografie
beeld Frank Brandwijk
Gepubliceerd op
11 december 2023 om 15:00
Bron / Fotografie
beeld Frank Brandwijk
We weten al dat je niet moet gaan fietsen met nat haar, omdat je haar anders bevriest. Zo ver zijn we nog net. Maar volgens een tricholoog (zo noem je iemand die de hoofdhuid en haren onderzoekt) zijn er nog meer dingen waar je liever per direct mee wil stoppen.
Als we het over haarverzorging hebben dan, hè. Verder moet je zelf maar weten waar je wel en niet mee stopt.
Haarverzorging in de winter Volgens de Amerikaanse tricholoog Angela Onuoha zijn er namelijk wel degelijk wat dingen die je in de winter maar beter niet met je haar kunt doen. En zij kan het weten, na een studie van zeven jaar. Haar adviezen deelt ze op TikTok en wij zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.
1. Opdrogen aan de koude lucht Je hebt team föhnen en team aan-de-lucht-drogen, maar Angela zit in die eerste. En vooral als het buiten koud is. 'Ten eerste duurt het eeuwen om je haar aan de lucht te laten drogen, maar daardoor blijft je haar ook langer in een fragiele staat', legt ze uit aan Refinery29. Je haar loopt dan meer risico om schade op te lopen, net als bij dat fietsen met nat haar-verhaal: met koud weer en nat haar kan de boel bevriezen en afbreken. Gevalletje vermijden, dus.
2. Te veel conditioner Het gezegde 'less is more' is vrijwel op elk vlak in het leven toepasbaar (niet op kerstdiners), en zo ook op haarverzorging. Het is helemaal niet nodig om de hele boel meerdere keren per week in te oliën of om veel conditioner te gebruiken. 'Dit leidt tot overgebruik, zelfs als het de allerbeste producten zijn', zegt de tricholoog. Op de lange termijn levert dit juist alleen maar haarbreuk op. Gelukkig vertelt Angela ook hoe je dan wél conditioner inbrengt. 'Zorg eerst dat je het water uit je haren knijpt, want het water zorgt voor een barrière tussen je haren en de conditioner. Daardoor glijdt het product gewoon van je haren af.' En dat is niet alleen zonde van je haren, maar ook van het geld. Knijp je het water er eerst uit, dan zal de conditioner een stuk beter worden opgenomen.
Lees ook: Nooit meer een haarcrisis: dit nieuwe filter meet of lang of kort haar beter staat
3. Mega nat haar föhnen Oké, je hebt team föhnen, team aan-de-lucht-drogen en team mega-nat-haar-föhnen. Voor als jij je schuldig maakt aan die laatste: niet meer doen. Het voelt dan wel lekker om die warme lucht meteen uit de douche op je hoofdhuid te richten, maar dat is nu juist het probleem. 'Door zoveel warmte te gebruiken op drijfnat haar, wordt het water op de haarlokken opgewarmd voordat het kan verdampen', legt Angela uit. 'Het wordt daardoor serieus kokend heet.' En niet alleen kook je vrijwillig je haarlokken, ook je hoofdhuid droogt ervan uit. Krijg je dat weer. Oftewel: geduld is een schone zaak, óók met föhnen.
4. Haarproducten met siliconen afschrijven Angela spreekt even al je haarkennis tegen, maar het is echt zo: niet alle producten met siliconen maken je haar zwaarder en vetter. Sommige kunnen juist goed zijn om je haar weer glanzend en zacht te krijgen. 'Tegenwoordig zijn de siliconen die in de haarverzorging worden gebruikt licht van gewicht en gemakkelijk uitwasbaar, waardoor hun voordelen meer wegen dan de eventuele nadelen.' Kies het liefst voor een olie met siliconen, want 'dat is net als een top coat voor je nagels', zegt Angela. 'Het werkt als een beschermlaag voor je haar, gaat pluis tegen én zorgt voor glans.'
Lees ook: Gevalletje liever niet meer doen: met nat haar je bed in duiken
5. Je haar minder wassen Er zijn genoeg mensen die in de winter hun haar nog minder wassen dan in de zomer. Logisch, je zweet minder en bent niet meer dagelijks in chloorwater te vinden. Maar volgens de tricholoog is het belangrijk dat je je haar in ieder geval één keer in de week wast, en dat je daarbij vooral focust op je hoofdhuid. 'Gezond haar groeit op goede grond,’ legt ze uit. Klinkt ranzig, is niet zo: 'Ervoor zorgen dat de hoofdhuid een schone en gezonde omgeving is voor de haarzakjes, draagt daaraan bij.'
Geen droge, afgebroken wintercoupe meer voor jou dit jaar. Jou pakken ze niet.
delen
Meike van Zandvoort
InstagramMeike van Zandvoort is redacteur bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.