Beauty
Aha, zo lang zijn jouw beautyproducten houdbaar
Gepubliceerd op
6 augustus 2024 om 13:00
Gepubliceerd op
6 augustus 2024 om 13:00
Puilt jouw kast ook uit van de lippenstiften, potten crèmes en andere beautyprullaria? Fijn om zo'n collectie te hebben, maar je kunt niet alles eeuwig bewaren. Lees hier alles over de houdbaarheid van cosmetica en de meest hygiënische, effectieve verpakkingen daarvan.
We gebruiken onze make-up en verzorgingsproducten élke dag. En de verzamelaar of zuinige smeerder weet soms niet dat een lippenstift, blush of crème over de datum kan zijn…
De houdbaarheid van je product hangt af van een aantal factoren Wanneer je een product openmaakt komt er lucht (en licht) bij, hetgeen dat de groei van bacteriën en schimmels kan bevorderen. Het is daarom verstandig om te kijken naar het uiterste gebruiksadvies op de verpakking. Vaak staat op de verpakking een icoon van een potje met daarop '12M'. Dit betekent dat het product na het openen nog twaalf maanden houdbaar is.
Lees ook: Werkt dat nou echt, die dure antirimpelcrème in je kastje? Dit zegt een dermatoloog
Een ongeopend product blijft vaak tot drie jaar goed. Bij het kopen van gezichtsverzorging is het altijd aan te raden om de verkoopster te vragen hoelang je een ongeopend product kunt bewaren. Zorg dat je je producten op een koele en donkere plek bewaart. Ook het gebruik van blote vingers en sponzen en kwasten kunnen de groei van bacteriën versnellen. Zorg daarom dat je altijd schone vingers gebruikt en dat je je tools iedere dag schoonmaakt.
Make-up Producten als lippenstift en lipgloss, concealer, oogschaduw, gezichtspoeder en foundation zijn vaak goed tot twaalf maanden na het openen ervan. Oogproducten zoals oogschaduw, eyeliner en mascara zijn tot zes maanden na opening houdbaar. Een oogpotlood blijft vanaf gebruik vaak tot achttien maanden goed.
Verzorging Reinigingsproducten voor je gezicht, zoals facewash en toner, zijn vaak houdbaar tot twaalf maanden na het eerste gebruik. Oogmake-upremoverproducten blijven houdbaar tot zes maanden na gebruik. Lichaamsproducten zoals douchegel en bodylotion blijven ook tot twaalf maanden goed na gebruik. Let op: producten met een zonnefactor hebben vaak een uiterste gebruiksdatum. Hierna is de zonnefactor verminderd en loop je het risico om te verbranden in de zon.
Waarom moet ik cosmetica die over de datum is weggooien? Met een beetje pech is er een broeiplek voor bacteriën ontstaan, dit kan irritatie of zelfs infectie van je huid of bijvoorbeeld je ogen veroorzaken. Geloof ons, dit wil je niet. Geen paniek, als je niet meer weet wanneer je je product hebt geopend. Als je product nog goed ruikt en er normaal uitziet kun je het gewoon gebruiken. Bij twijfel over hoe oud je product is zouden we het weggooien. Een tip voor iedereen die niet kan onthouden wanneer een product in gebruik is genomen: plak een sticker onder je product, met daarop de openingsdatum. Lees ook: Handig hoor: zijn deze vaseline beauty hacks feit of fictie?
Welke verpakking? Bij voorkeur kies je voor een verpakking waar zo min mogelijk lucht bij kan komen. Let ook op het materiaal van de verpakking. Bij een transparante verpakking kan de werking van het product aangetast worden door (zon)licht.
1. Pompje Een product met een pompje is het meest gunstig. Het pompje zorgt er namelijk voor dat er (bijna) geen lucht in de flacon komt. Daarbij zorgt de luchtdichte verpakking ervoor dat ingrediënten als vitamine C en E niet kunnen vervliegen.
2. Tube Een tube zorgt er ook voor dat er weinig lucht en bacteriën bij het product kunnen komen. Maar, als je in de tube knijpt en die aan je vingers afveegt, komt er vaak toch extra lucht in de tube.
3. Potje Potjes zijn mooi om neer te zetten. Potjes verkopen vaak het beste. Toch is dit de minst hygiënische verpakking van allemaal. Ook al gebruik je een spatel, een groot oppervlak van je product wordt blootgesteld aan licht en lucht, waardoor je product sneller aangetast wordt.
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.