Ook zo'n droge huid? Grote kans dat het aan je eetgewoonten ligt

Beauty

Ook zo'n droge huid? Grote kans dat het aan je eetgewoonten ligt

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

29 februari 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

29 februari 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Het verzorgen van je huid voelt soms alsof je probeert iemand met stemmingswisselingen tevreden te stellen: bij het minste of geringste kan het van hemels naar hels gaan. Of het nu je genen zijn, de nieuwste gezichtscrème die meer kwaad dan goed doet, een verrassende huidaandoening of gewoon het weer – te droog of te vet, het is altijd wat.

Veel van deze factoren liggen buiten je macht; je kunt er weinig anders mee dan ze accepteren en ermee dealen. Toch kun je zelf ook je steentje bijdragen. Een gezonde huid, die begint namelijk van binnenuit.

Uitdrogen Dermatologen doen een boekje open bij HuffPost. Iedereen is vaak bezig met de beste crèmes en serums zodat hun huid er zo goed mogelijk uitziet, maar het echte geheim? Let op wat je eet en drinkt. Hier zijn de gebruikelijke verdachten die je huid uitdrogen:

Lees ook: Oh, zit dat zo! Dit is het verschil tussen een droge en vochtarme huid

  • Cafeïne Koffie, thee, sommige frisdranken en energy drink zitten bomvol cafeïne, een boosdoener die je huid uitdroogt. Geen stress als je zonder je ochtendritueel van drie koffies niet functioneert (same here), zolang je maar binnen de richtlijn van vier kopjes per dag blijft. Ga je daar overheen, dan is het oppassen geblazen.

  • Alcohol Dat alcohol en een stralende huid niet hand in hand gaan, verrast je waarschijnlijk niet. Maar weet je ook waarom? Feitje van de dag: door alcohol put je natuurlijke antioxidanten uit, waardoor je huid meer risico loopt op schade door dingen als vervuiling en UV-stralen.

  • Zout Ja, ook te veel zout zorgt voor uitdroging. Sterker nog: hierdoor kan het vocht uit cellen onttrekken. En for your information: veel mensen eten te veel zout. Even opletten dus, en je huid zal je dankbaar zijn.

  • Toegevoegde suikers De ongevraagde gasten in ons dagelijks menu. Ze sluipen overal binnen en saboteren stiekem het herstelproces van ons lichaam en de collageenproductie. Máár, net als zout kun je hier eigenlijk niet aan ontkomen. Toch is het goed om je hiervan bewust te zijn en soms net iets beter op te letten met wat je allemaal eet en drinkt.

  • Gefrituurd eten Of het nu gaat om een zak chips die ons vanaf de bank toefluistert of die onweerstaanbare portie frietjes, we geven ons soms over aan deze knapperige verleidingen. Absoluut niet verkeerd. Maar, zoals bij alle goede dingen in het leven, is te veel van het goede... nou ja, niet zo goed. Gefrituurd eten zou ontstekingen kunnen uitlokken, die op hun beurt gekoppeld zijn aan uitdroging.

Wat dan wel? Oké, we horen dus vooral heel veel dingen die niet mogen. Dus dan maar 24/7 vasten? Nee. Het geheim? Goed hydrateren en je huid (en jezelf) blijven trakteren op vochtrijke groenten en fruit. Denk hierbij aan spinazie, bessen, komkommer of meloen. Ook eten met gezonde vetten als avocado's, vis en noten zijn goed voor je huid. 

En onthoud vooral: alles met mate. Te veel van het goede is niet goed, maar te weinig is ook geen feest. Dus ja, dat frietje op z'n tijd? Dat kan er prima bij. Eet smakelijk, hè.

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Beauty