Mama
Perspraat #85: 'Na de bevalling werd ik gehecht op de operatiekamer'
Column
Lisette Wellens: 'Ik zag enorm op tegen dit lastige goednieuwsgesprek'
Gossip & Sterren
Presentatrice Lisette Wellens: 'Ik ben erg benieuwd naar de bevalling'
Mama
Perspraat #82: 'Ik kon niet zitten of lopen door enorme bos aambeien'
Gossip & Sterren
Visagist Xelly Cabau: 'Ik kwam er op straat achter dat ik zwanger was'
Nieuws
Slow down brother: Douwe Bob reageert op 'haters' na babynieuws
Mama
Perspraat #81: 'Er kwam een ontzettende kracht in mij los'
Mama
Perspraat #84: 'Voor mijn gevoel duurde de bevalling maar 5 minuten'
Gossip & Sterren
Vol verwachting: deze celebs worden binnenkort voor het eerst ouders
Column
Lisette Wellens: 'Ik ben veranderd in een wandelende checklist'
Mama
Perspraat #83: 'Na de bevalling zei ik: 'Zo en nu naar de McDonald's''
Mama
Deze 7 types zwangere vrouwen herkennen we allemaal
Mama
Perspraat #80: 'Was hij gaan praten, dan kreeg hij een kopstoot'
Column
Marloes: 'De nesteldrang is toegeslagen'
Gossip & Sterren
Actrice Sarah Chronis: 'Ik denk nog even niet na over de bevalling'
Mama
Say my name: deze 7 babynamen gaan we vaak tegenkomen in 2022
Gossip & Sterren
Bijna een baby: deze 5 BN'ers bevallen binnen nu en 2 maanden
Mama
Perspraat #79: 'Ik had niet zo'n lelijk shirt aan moeten trekken'
Nieuws
Gaat wel heel ver: Cardi B werd suïcidaal van roddels over haar
Column
Carmen: 'Baren is een privilege, geen hobby'
Nieuws
Babynieuws: Famke Louise is bevallen van een zoon en dit is zijn naam
Gossip & Sterren
Babynieuws: Nienke Plas is bevallen van haar tweede kindje
Column
Marloes: 'Als de baby nu komt, lig ik on fleek in het kraambed'
Column
Anna Karolina #186: Damirs reactie
Column
Lisette Wellens: 'Ik heb constant angst dat mijn kind wat overkomt'
Liefde & Seks
Kletsen over ketsen #80: 'Tijdens de seks stapte iemand over ons heen'
Column
Anna Karolina #187: Damir slaat terug
Mama
Perspraat #55: 'De seks na de bevalling leek wel een ontmaagding'
Nieuws
Nóg een baby: Douwe Bob kondigt komst tweede kind aan
Mama
Perspraat #50: 'Mijn man ontkende dat de weeën begonnen waren'
Mama
Bloedheet: dingen die je denkt als je met deze hitte hoogzwanger bent
Meer bekijken
  1. Psyche
  2. › ›
  3. Deze 10 dingen moet je partner weten als je zwanger bent
Psyche

Deze 10 dingen moet je partner weten als je zwanger bent

Dat je zwanger bent is natuurlijk top, maar je lover heeft (net als jij trouwens) ook geen idee wat hem of haar allemaal overkomt. Nina Pierson schreef het boek Mama'en, waarin ze tips en feiten onderbouwd door experts geeft aan aanstaande moeders en hun partner. Dus verwachten jullie een kindje? Dan moet je partner deze tien dingen echt even weten.

22-9-2020 08:00
fotografie: Linda Stulic

1. Je kan niks doen aan je vergeetachtigheid
Een zwangerschapsbrein bestaat echt. Sterker nog: dat je nu ineens met alles thuiskomt behalve de goede boodschappen, is zelfs de bedoeling. Als je zwanger raakt, is de eerste prioriteit van je hersenen namelijk de zorg voor je baby. Die boodschappen komen later wel weer, want dat de kleine veilig is, is vanuit je instinct veel belangrijker. Ook een deel van je sociale vaardigheden – gezichtsuitdrukkingen aflezen en het empatisch vermogen bijvoorbeeld – optimaliseren als je zwanger bent, zodat je beter sociale relaties aan kan gaan. Lekker geregeld, Moeder Natuur.

2. De hormoontsunami is real
De zwangerschapskaart spelen klinkt misschien als een makkelijk excuus, maar hormonen doen wel degelijk een hoop met je. Dat je bijvoorbeeld een kort lontje hebt aan het einde van je zwangerschap, is heel normaal. In het laatste trimester zijn je cortisolwaardes namelijk drie keer hoger dan in de eerste twee trimesters. Die waardes kunnen ervoor zorgen dat je angstgevoelens ontwikkelt voor bijvoorbeeld de bevalling. Dat het progesterongehalte tegen het einde van de zwangerschap tien keer hoger ligt helpt ook niet echt mee, want dat kan je gemoedstoestand ook flink beïnvloeden. Geen wonder dus dat je je anders gedraagt. You can't help it.

Lees ook: Net bevallen? Zo blijf je knap tussen de gebroken nachten door

3. Je kunt iets doen om jullie kind de best mogelijke start te geven 
Vanaf de conceptie tot het moment dat jullie kind twee jaar oud is, de eerste duizend dagen dus, is een van de belangrijkste periodes van een mensenleven. In die periode wordt namelijk het fundament gelegd voor de ontwikkeling en het latere welzijn van jullie kleintje. En de omgeving speelt daarin een belangrijke rol. Je kunt er dus samen voor zorgen dat jullie kind de best mogelijke start krijgt door bijvoorbeeld financiële stress op te lossen, om te leren gaan met ruzie, toch even die yogales mee te pakken of je lief te vragen om een massage. Een perfecte zwangerschap zonder stress is onmogelijk, maar als jullie inzicht hebben in waar het soms misschien niet helemaal lekker gaat, kunnen jullie wel andere keuzes maken.

4. Je relatie verandert net zo hard mee
Niet alleen je leven gaat flink op de schop als jullie een baby krijgen, ook jullie relatie verandert. Waar jullie eerst twee individuen waren die konden doen en laten wat jullie wilden, zijn jullie straks ineens afhankelijk van elkaar. Wil je lief even gaan hardlopen, moet jij bij de baby blijven. En als jij met vrienden wil afspreken, heeft je partner thuisblijfdienst. Van een romantische relatie verandert jullie relatie ineens in een hele praktische. Maar no worries, dat komt vanzelf weer goed. Plan gewoon die datenight in en weet dat jullie de eerste periode andere prioriteiten hebben, de romantiek komt echt wel weer terug.

5. Bij vaders in spe gebeurt er ook heel wat
Het testosterongehalte wordt onderdrukt bij mannen die vader worden. Dat zorgt ervoor dat haantjesgedrag naar de achtergrond verdwijnt en dat het empatisch vermogen van die mannen een stuk groter wordt. De functie daarvan? Dat mannen die een kleintje verwachten straks beter voor hun baby kunnen zorgen. Als ze hun baby vasthouden neemt het knuffelhormoon oxytocine ook toe, wat er weer voor zorgt dat hun lieve en zorgzame kant meer naar voren komt.

Lees ook: Deze tips kunnen je helpen om zwanger te worden

6. Je libido blijft misschien niet hetzelfde
Tijdens de zwangerschap neemt de doorbloeding van je erogene zones met veertig procent toe. Behoorlijk wat ja, daardoor kunnen je tepels en clitoris gevoeliger zijn en zou het zomaar kunnen dat je sneller opgewonden raakt en eerder klaarkomt. Maar de bijwerkingen van hormonen kunnen roet in het eten gooien, het borstvoedingshormoon kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je een droge vagina krijgt waardoor penetratie niet meer lekker is. Wat je kunt doen? Een goed gesprek aangaan met je lief, zodat jullie van elkaar weten hoe het ervoor staat. En zoenen en knuffelen kan natuurlijk altijd nog. 

7. Je partner kan heus wel iets doen tijdens de bevalling
Je hoeft er niet alleen voor te staan tijdens de bevalling, want ook je lief kan op zo'n moment veel doen. Wat dan? Nou, ervoor zorgen dat jij in je eigen wereld kan blijven en de weeën op kan vangen. Bespreek van tevoren wat jullie wel en niet willen tijdens de bevalling, wie jij in je buurt wil hebben en of je pijnstillers wil. Je partner kan dan beslissingen voor je nemen, ervoor zorgen dat er niet teveel mensen in de ruimte zijn, het licht dimmen, geluid dempen en voorkomen dat jij afgeleid wordt. Wedden dat je partner je goed kan helpen als hij of zij zichzelf ziet als jouw woordvoerder?

8. Na de bevalling heb je veel hersteltijd nodig
Logisch dat in de kraamtijd veel aandacht uitgaat naar de baby, maar in andere culturen is het heel normaal dat ook de moeder tijd krijgt om te herstellen. Je bent negen maanden zwanger geweest, je kunt wel stellen dat dat een behoorlijke aanslag is op je lichaam. Anatomisch gezien heeft je lichaam veertig dagen nodig om weer een beetje op te knappen, en daar kan je lief natuurlijk aan bijdragen. Door jou te laten slapen wanneer dat kan bijvoorbeeld, en te zorgen voor een warme plek waar je kunt rusten en door je zoveel mogelijk te ontlasten. Die driedubbele marathon aka bevalling kan je lief niet in jouw plaats doen, maar wat daarna komt wél.

Lees ook: Mommy to be? Dit zijn de handigste apps voor als je zwanger bent

9. Kraamvisite is geen verplichting
Het kan misschien zo voelen, maar kraamvisite is geen moetje. Je partner kan ongetwijfeld goed inschatten hoe het met jou en jullie kindje gaat, en op basis daarvan beslissen hoe slim het is dat op dag één iedereen uit de vriendenkring op de stoep staat. Visite kost veel energie en in die babybubbel zit je misschien maar één keer. Het is oké als jullie eerst een paar weken rust willen pakken voor de hele meute langskomt.

10. Borstvoeding geven is zwaar
Wist je dat een vrouw zo'n vijfhonderd calorieën per dag verbrandt als ze borstvoeding geeft? Ja, je kunt wel stellen dat dat nogal wat energie kost. Helemaal als de boel niet soepel en vanzelf gaat. Ook hier geldt: je partner kan de regie in handen nemen en kraamvisite afwimpelen en jou zoveel mogelijk laten slapen. Je lief kan ervoor zorgen dat als jij borstvoeding hebt gegeven, je even kan rusten en dat bijvoorbeeld het eten klaarstaat zodat je je nergens meer druk om hoeft te maken. Een goede planning is het halve werk.

In het boek Mama'en van Nina Pierson (@ninapierson) staat de moeder in spe centraal. Er wordt al zoveel geschreven over baby's, maar de geboorte van een moeder is minstens zo'n belangrijk onderwerp. In die fase wisselen emoties als verwondering, euforie, angst en onzekerheid elkaar in rap tempo af. Je snapt: op je intuïtie vertrouwen en goed geïnformeerd zijn is belangrijk. Mama'en navigeert je door de zwangerschap, geboorte en kraaptijd. Het boek ligt nu in de winkel en bestel je voor € 34,99 op bol.com.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang één keer per week alle &C updates!
Het is vereist de inschrijving te bevestigen door dit vakje aan te vinken.
GO
Bedankt voor je inschrijving voor de nieuwsbrief!
Vanaf nu ontvang je de nieuwsbrief.
Out now
&C's februarinummer 'Van je collega's moet je het hebben
Bestel nu
Wees slim en word abonnee!
12x &C Magazine op je deurmat.
Bekijk de deals

Gerelateerd

Geen probleem!
&C maakt gebruik van cookies. Als je verder leest, ga je daarmee akkoord. Meer info »

We love cookies

Deze website maakt gebruik van cookies.
Geen probleem!

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Wanneer je gebruik blijft maken van andc.tv gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord bent. In onze privacy voorwaarden vind je een beschrijving van al onze cookies.