Chantal over laatbloeiers: 'Je bent geen loser als je als dertiger zoekende bent en je shit niet voor elkaar hebt'

Column

Chantal over laatbloeiers: 'Je bent geen loser als je als dertiger zoekende bent en je shit niet voor elkaar hebt'

Chantal Janzen
Door

Chantal Janzen

Gepubliceerd op

5 maart 2024 om 09:00

Bron / Fotografie

fotografie Ruud Janssen

Gepubliceerd op

5 maart 2024 om 09:00

Bron / Fotografie

fotografie Ruud Janssen

Bloedirritant. Dat zou ik het vinden als ik op dit moment een laatbloeier zou zijn. Als ik nu zo ongeveer dertig jaar zou zijn en 'mijn zaakjes' volgens anderen niet op orde zou hebben.

Dat je iedere dag van die opmerkingen krijgt als 'Heeft zo’n leuke meid als jij nou nog steeds geen vriendje?', 'Kijk maar uit, straks heb je de boot gemist en kun je geen kinderen meer krijgen', 'Als je nog langer wacht met kopen, kom je er nooit meer tussen op de huizenmarkt, het wordt elke dag duurder', 'Weet je nou nog niet wat je wil? Je kan niet eeuwig in die studentenbaantjes blijven hangen’ of ‘Oh, je hebt nog geen vaste relatie...?'

Je zou als twintiger of dertiger van minder stress krijgen. Als we de buitenwereld – of dat geniepige stemmetje in ons achterhoofd – moeten geloven, moeten we van alles en moeten we dat vooral nú. Nu zorgen dat je die relatie fikst, nu zorgen dat je op het juiste carrièrepad beland bent, nu zorgen dat je spaargeld hebt, nu dat huis en als dat allemaal op orde is: nu uitzoeken of een kind je überhaupt gegeven is. Maar iedereen weet dat dat niet kán, simpelweg omdat je de (financiële) middelen niet hebt, maar ook omdat je misschien niet de juiste persoon bent tegengekomen.

Nu vind ik het voor vrouwen sowieso oneerlijker dan voor mannen: je moet eigenlijk rond je veertigste al uitgevogeld hebben of je kinderen wil of niet. Daar zit helaas toch echt een grens aan. Natuurlijk kun je na je veertigste en zelfs op of na je vijfenveertigste nog zwanger worden, maar de kans dat 't lukt is dan nu eenmaal vele malen kleiner. Dus ja, als je het onderwerp kinderen bekijkt, dan is daar helaas wat haast bij na je veertigste. Maar de rest, zoals een koophuis hebben, die ideale baan, die ideale partner, dat ideale leven, daar hoef je geen haast mee te hebben.

Althans, niet voor de buitenwereld. Niet voor die mensen die lichtelijk nerveus worden als jij op je tweeëndertigste geen relatie hebt, moeite hebt om een kamer (laat staan een huis) te vinden, en je nog niet goed weet wat je wil qua werk. Nu ben je als mens dan ook echt wel een lul of trut als je dan antwoordt: 'Oei, dan moet je maar eens opschieten!' Alsof het gros van de dertigers dat niet al zelf bedacht had. Het is namelijk tegenwoordig zó ongelofelijk moeilijk, om als single, freelancende dertiger een koophuis te krijgen in bijvoorbeeld de Randstad. Want zelfs een ministudio kost al een godsvermogen aan huur of heeft een loeihoge koopsom.

En dan je baan. Die moet tegenwoordig ook al 'de droombaan' zijn. Dat hoeft dus helemaal niet. Werken moeten we allemaal, maar het is echt niet zo dat al die mensen die 's ochtends in de tram zitten op weg zijn naar hun ideale werkplek. Good for you als dat wel geldt voor jou, maar voor het gros van de mensen is dat niet zo. Moet je daarin berusten? Vaak wel, omdat je denkt dat je niets anders kan, of de financiële mogelijkheid niet hebt. Maar als er ook maar één kleine kans is op een andere baan, dan moet je die onderzoeken. Als het je financieel geen drama oplevert dan, hè. Maar niet laten uit louter angst of onzekerheid.

Denk ook niet dat je rond je vijfendertigste alles voor elkaar moet hebben. Niet met je partner gaan samenwonen, een huis kopen, een hond en Big Green Egg nemen en je anticonceptie de deur uit doen, puur en alleen omdat je omgeving of familie dat van je verwacht. Of omdat al je vrienden dat doen. Wil je liever die lange reis maken? Ga dan op reis. Als je nog niet wil samenwonen, doe dat dan niet. Denk niet dat je na je dertigste, en zelfs niet na je veertigste, alleen maar voor veiligheid moet gaan. En denk niet dat je voor die langgekoesterde carrièreswitch, emigratie of al die andere plannen te laat of te oud bent. Zelfs voor een kind heb je tegenwoordig veel langer de tijd dan vroeger.

Kortom: stop met te veel stressen. Het is veel vaker dan jij denkt níét te laat. Je bent geen loser als je als dertiger zoekende bent, je shit niet voor elkaar hebt of niet voldoet aan dat perfecte plaatje. Die grote liefde kan ook veel later komen en die grote droom kan ook veel later in je leven worden waargemaakt. Er zijn zó veel, zo ontiegelijk ontelbaar veel voorbeelden van mensen die het grootste geluk in hun leven hebben gekregen door te wachten, zichzelf de tijd te geven en door zich vooral niet te laten opjagen. Als het zo veel mensen lukt om die grote liefde of grote droom later in hun leven waar te maken, waarom jou dan niet? Het komt goed. Echt.

Shop hier de nieuwste editie

delen
Chantal Janzen

Je weet wel, die van &C. Maar ook moeder, echtgenote, presentatrice, actrice, zangeres, danseres én wil het liefste iedereen blij maken. Lukt overigens niet altijd. Maar ze doet echt haar best.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur