Chantal over sporten: 'Je lijf is iets dat voor het publiek nooit helemaal oké lijkt te zijn'

Column

Chantal over sporten: 'Je lijf is iets dat voor het publiek nooit helemaal oké lijkt te zijn'

Chantal Janzen
Door

Chantal Janzen

Gepubliceerd op

30 april 2024 om 09:00

Bron / Fotografie

fotografie Kwadwo Amfo

Gepubliceerd op

30 april 2024 om 09:00

Bron / Fotografie

fotografie Kwadwo Amfo

Fitless. Zo kan je mijn sportroutine het beste noemen. Want over het algemeen ben ik niet zo’n sporter. Laat staan als er een trainer tegen me staat te joelen.

Ik heb van mijn achtste tot mijn twintigste vijf dagen in de week gedanst. Eerst tot mijn zestiende op een middelbare school waar ik een vooropleiding voor de dansacademie volgde, en daarna op de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Daar was dans in al zijn stijlen mijn hoofdvak. Met pittige docenten die ons zwaar hebben afgemat. Zo voelde dat tenminste. Een spierpijn dat ik had... In mijn eerste jaar op de antikraakkamer kon ik niet eens meer drie traptreden lopen.

Daarna zat ik tot mijn 37ste in musicals die we vaak acht keer per week speelden. Dan hoef je niet ook nog eens te sporten. Mijn dansersleven was fysiek vaak zwaar, maar hierdoor heb ik wel een lijf dat snel teruggaat in een voor mij acceptabele vorm. Toen ik na mijn bevalling van Bobby weer voor tv moest werken, had ik best snel weer een oké lijf. In mijn ogen dan hè, want je lijf is iets dat voor het publiek nooit helemaal oké lijkt te zijn.

Er is sowieso snel kritiek op iemands lijf of uiterlijk. Neem Adele, de zangeres. Ze had jarenlang een voluptueus lijf en dat vond men prachtig. Toen Adele een paar jaar geleden heel veel afviel door sporten en anders eten, was de kritiek op haar veel slankere lijf niet mals: ‘Hoe kon ze dit doen?’ ‘Waarom is ze gezwicht voor het ideaalplaatje?’ ‘Wat lelijk!’ ‘Adele is niet meer Adele.’ En zo ging het nog even door. Nu ben ik geen sportfan en ik sport vooral om alles te kunnen eten wat ik wil, maar deze kritiek begreep ik niet. Waarom is het verkeerd als je ervoor kiest om gezonder te leven? Hoezo kritiek op mensen die gaan diëten, sporten en daardoor afvallen?

Als dat met beleid gebeurt, en diegene verbetert op deze manier zijn kwaliteit van leven, dan kun je daar toch niet kritisch over zijn? Een andere vreemde beweging: Anna Nooshin verschijnt een paar maanden na de bevalling van haar dochter in lingerie op Instagram, en krijgt veel kritiek omdat ze net bevallen moeders zou ontmoedigen. Kan deze vrouw er iets aan doen dat ze een spijsvertering heeft met de snelheid van een struisvogel? Die vrouw is altijd al petite geweest. Je kunt niet van je omgeving verwachten en ook niet van de mensen die je volgt op social media dat ze eruitzien zoals jij zou willen dat ze eruitzien.

Anna is Anna, ik ben ik en jij bent jij. Miljuschka is prachtig in een lingeriesetje, en Olcay is net zo mooi. Zoveel mensen, zoveel smaken. Stop met vergelijken. Stop met spiegelen. Stop met jaloezie. Verander je leefwijze en eetpatroon als je niet blij bent. Maar verdoe niet je energie aan commentaar geven op anderen uit frustratie. Ga sporten, en als dat financieel niet haalbaar is in de sportschool, ga meer bewegen. Dat kan thuis, in het park, op je werk, of in de speeltuin. Kijk maar naar Arie.

En cliché maar dus waar: balans is het sleutelwoord. Kijk vooral goed naar de verhouding tussen hoeveel je eet ten opzichte van hoeveel je beweegt. En vind daar een modus voor. Zo. En nu ga ik met chocola en thee op de bank liggen. Morgenochtend sporten.

Shop hier de nieuwste editie

7 ,95

delen
Chantal Janzen

Je weet wel, die van &C. Maar ook moeder, echtgenote, presentatrice, actrice, zangeres, danseres én wil het liefste iedereen blij maken. Lukt overigens niet altijd. Maar ze doet echt haar best.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur