Blame it on the alcohol: dit gebeurt er met je lichaam als je drinkt

Body & Mind

Blame it on the alcohol: dit gebeurt er met je lichaam als je drinkt

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

26 december 2022 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

26 december 2022 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Het is tweede kerstdag, hoog tijd voor een drankje of twee. Alleen zit niemand op een kater te wachten. Benieuwd waarom je je zo hondsberoerd voelt na een avond zuipen? Er gebeuren heel wat rare dingen met je lichaam na een paar biertjes of wijntjes. We leggen het even uit.

Drinken doen we bijna allemaal. En de meesten van ons zijn bekend met het leed dat een kater heet. Je weet dondersgoed waarom je de volgende ochtend met koppijn en een droge smoel wakker wordt: je hebt gewoon te veel gezopen. Alcohol doet rare dingen met je lichaam, en nee we hebben het niet over de confidence boost die je krijgt na vijf glazen. Er gebeurt namelijk nog veel meer:

Lees ook: Lijkt je kater met de jaren tragischer te worden? Dat klopt

1. Je hebt meer kans op nachtmerries Sommigen vallen heel gemakkelijk in slaap na een paar glazen wijn, maar dat is geen garantie voor een goede nachtrust. Alcohol verstoort namelijk je REM-slaap. Tijdens je REM-slaap droom je en verwerk je informatie en gebeurtenissen. Als je te veel drinkt, moet die grijze massa van je veel harder werken om indrukken te verwerken waardoor je REM-slaap wordt ingekort. Het effect? Vermoeide hersenen. En dat leidt tot heftige dromen en nachtmerries. Tijd om die fles wijn wat vaker te laten staan.

2.  Alles zwelt op Ja, alles. De wallen onder je ogen, je vingers, je buik, je gezicht. Gewoon alles. Als je drinkt, worden de bloedvaten in je gezicht wijder en daardoor zwellen je wangen op. Ook hou je meer vocht vast omdat je sodium-levels omhoogschieten na een paar glazen alcohol. En daar wordt dus helemaal niemand knapper van. Gelukkig trekt dit later wel weer bij. 

3. Je begint enorm te zweten Het is een teken van uitdroging: (overmatig) zweten. Je lichaam moet harder werken om je lichaamstemperatuur op peil te houden, maar dat is vrij lastig na een paar cocktails. Omdat je bloedvaten wijder worden van alcohol en je praktisch uitgedroogd bent, gaat je lichaamstemperatuur omhoog. En wat gebeurt er dan? Je gaat zweten. En daar zit je helemaal niet op te wachten als je ein-de-lijk in bed ligt.

4. Je hebt meer kans op paniekaanvallen Dankzij alcohol gaat je bloedsuikerspiegel omlaag, waardoor je je de volgende ochtend (of zelfs een paar uur erna) ziek, zwak en misselijk voelt. Als je een lage bloedsuikerspiegel hebt, voel je je nerveuzer en dat kan weer leiden tot een paniekaanval. Zit ook niemand op te wachten.

Lees ook: Zo weet je welke alcohol in cosmetica schadelijk is (en welke niet)

5. Je hebt een droge huid We weten inmiddels dat alcohol je uitdroogt. En dat merk je ook aan je huid. Last van een schrale huid na een avondje stappen? Blame it on the alcohol. Je gezicht en handen kunnen enorm droog aanvoelen. Om nog maar te zwijgen over je mond en keel. Waarschijnlijk word je de volgende ochtend wakker met enorme dorst en smaakt een glas water beter dan ooit. Handige tip: drink een groot glas water voor je gaat slapen.

6. Je hersenen krijgen een optater Deze ligt voor de hand, maar je hersenen krijgen flink wat te verduren als je veel hebt gedronken. Je wordt vergeetachtig, je kan hallucineren en je ledematen werken niet mee. Hierdoor lijkt zelfs een wc-bezoek een onmogelijke taak. Rechtop lopen? Don't think so. Het bewaren van je evenwicht lijkt wel een olympische sport en alles valt uit je handen. Als je van nature klunzig bent, wordt dit alleen maar versterkt wanneer je een paar glazen achterover slaat. 

Dus, overweeg om misschien toch maar een glas minder te drinken tijdens de kerstborrel. En vergeet niet dat een paar glazen water tijdens een avondje barhangen je ook een hoop leed kunnen besparen.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen

Alles voor je body en mind