Vreemde dromen als je ongesteld bent? Nee, je bent niet de enige en dit is de oorzaak

Body & Mind

Vreemde dromen als je ongesteld bent? Nee, je bent niet de enige en dit is de oorzaak

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

22 april 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

22 april 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Dat je menstruatiecyclus invloed heeft op vrijwel alles in je leven, daar zijn we inmiddels wel achter. We weten al hoe het je uiterlijk, humeur en zelfs libido beïnvloedt. Maar het gaat verder dan dat. Ja, je leest het goed: je cyclus beïnvloedt zelfs de manier waarop je droomt als je slaapt. Het moet niet gekker worden.

In die week voor of tijdens je menstruatie lijkt het alsof je brein overuren draait met de meest bizarre dromen, van pratende pedaalemmerzakken tot je kinderen die in rupsen veranderen. Niets is te gek. Maar wist je dat je eigenlijk minder droomt dan normaal?

Het lijkt misschien andersom, maar tijdens je menstruatieperiode produceert je lichaam juist meer van het hormoon progesteron, wat de REM-slaap negatief beïnvloedt - en laat dat nu net de fase zijn waarin je droomt. Meer progesteron betekent dus minder REM-slaap, en dat betekent weer minder dromen. Snap je?

Wakker worden, schone slaapster Maar hoe zit het dan dat je juist tijdens je menstruatie vaak wakker wordt met een hoofd vol vreemde, levendige herinneringen aan een onrustige nacht? Nou, in de praktijk vergeet je negen van de tien dromen zodra je wakker wordt. Maar, als je toevallig wakker wordt tijdens je REM-slaap - precies na een droom dus - dan zit die droom nog vers in je geheugen en blijft hij beter hangen. 

Lees ook: Seks tijdens je menstruatie? Kan gewoon: wij helpen je een handje op weg

Doordat de kwaliteit van je REM-slaap verslechtert tijdens je menstruatie, word je vaker wakker en onthoud je dus ook je dromen beter. Best logisch, toch?

Hormonale stroom? Dus, dat verklaart waarom we onze dromen tijdens de menstruatie scherper herinneren. Maar laten we eerlijk zijn: de inhoud van deze specifieke dromen is vaak nogal... erg bijzonder. Ja, ze zijn altijd al een bizarre rit, maar we dromen - gelukkig - niet 365 dagen per jaar dat we getrouwd zijn met Barbapapa, dus hoe verklaar je dat dan?

Verschillende factoren spelen hierbij een rol. Zo stijgt je lichaamstemperatuur tijdens je menstruatie met slechts een halve graad, maar dat is al genoeg om je dromen wat intenser en soms enger te maken. Daarnaast bevind je je de dag voor je menstruatie vaak in een hormonale stroom, waardoor je dromen iets anders kunnen zijn dan je gewend bent.

Weer wat geleerd. Altijd handig om te weten toch? Heb je weer iets waar je je menstruatie de schuld van kunt geven.

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Body & Mind