De ene week op je slechtst en de andere op je best: zo groot is de invloed van je cyclus op je uiterlijk

Body & Mind

De ene week op je slechtst en de andere op je best: zo groot is de invloed van je cyclus op je uiterlijk

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

30 maart 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

30 maart 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Sommige dagen duik je liever weer onder de dekens na een blik in de spiegel, terwijl je je op andere dagen zo stralend voelt dat je spontaan overweegt om mee te doen aan een missverkiezing.

Zit je de ene dag in een dipje en voel je je de volgende dag plots on top of the world? Welkom bij de club. Maar, die hormonen hè, die hebben niet alleen de touwtjes in handen als het gaat om onze stemmingen, maar ook om hoe we naar onszelf kijken én hoe we eruitzien in de spiegel. Lekker is dat.

De hormonenkermis Tijdens die beruchte weken voor en tijdens je menstruatie is de kans groot dat je je minder tevreden en goed voelt over je lichaam. Waarom? Nou, dat heeft alles te maken met die interne hormonenkermis die plaatsvindt. Een daling in progesteron en oestrogeen in je lichaam kan leiden tot een emotionele rollercoaster, vermoeidheid, en een slechte concentratie. Al die factoren bij elkaar zorgen ervoor dat je jezelf minder aantrekkelijk vindt dan je daadwerkelijk bent. 

Maar hé, die hormonen zijn niet alleen maar slecht. Tijdens je ovulatie, zo ongeveer in de tweede week van je cyclus, schieten je oestrogeenlevels omhoog en voel je je juist aantrekkelijk en mooi. Je zelfvertrouwen krijgt een boost, waardoor je goed in je vel zit. Met een reden: evolutionair gezien is het verdomd handig om jezelf dán mooi en verleidelijk te vinden, aangezien de kans op bevruchting dan op z'n hoogst is.

Lees ook: Dit is waarom je ‘s winters meer last hebt van je menstruatie

Oeh la la Maar dat gevoel zit echt niet alleen in jouw koppie. In een onderzoek werden bij vijftig vrouwen twee foto's genomen: de eerste tijdens hun ovulatie en de tweede twee weken later. Vervolgens werd een groep respondenten gevraagd op welke foto de vrouwen er aantrekkelijker uitzagen. Het resultaat? Merendeel van de mensen vond de vruchtbare vrouw er het aantrekkelijkst uitzien. 

Ruk hormonen En dat niet alleen. Vooral tijdens je menstruatie, komen die hormonen met niet altijd even welkome effecten op je uiterlijk. Zo kun je rond deze tijd merken dat je meer vocht vasthoudt, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel. Bovendien kan een toename van hormonen zoals testosteron de talgproductie van je huid stimuleren, wat resulteert in een vettere huid en mogelijk acne.

Laten we het maar zo bekijken: zo weet jij in het vervolg ook weer in welke tijd van de maand je vol zelfvertrouwen die dates in je agenda kunt zetten, en op welke momenten je zonder schuldgevoel met een zak chips op de bank mag neerploffen. Dat heeft de natuur besloten.

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Body & Mind