Een goed humeur en hoog libido: zo gebruik je je cyclus in je voordeel

Body & Mind

Een goed humeur en hoog libido: zo gebruik je je cyclus in je voordeel

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

18 januari 2023 om 21:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

18 januari 2023 om 21:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Ongesteld zijn is misschien niet voor iedereen de gezelligste bezigheid van de maand. Toch valt er misschien wel een slaatje uit te slaan. Je menstruatiecyclus in je voordeel gebruiken? Zo doe je dat.

Je cyclus kut? Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Met behulp van het boek Ben je ongesteld of zo? van Honorata van den Akker en Lieke Smets leggen we je uit hoe je de verschillende fases juist in je voordeel gebruikt.

Lees ook: Onderbroekwijsheid: dit zegt je afscheiding over je vruchtbaarheid

1. Grenzen, grenzen en nog eens grenzen Je cyclus begint altijd met je menstruatie. Naast dat je deze fase kan herkennen door al het bloed dat uit je baarmoeder stroomt, voel je je waarschijnlijk ook emotioneler en heb je meer zin om alleen te zijn. Dat heeft te maken met dat de hormonen oestrogeen en progesteron, die je normaal sterk en kalm laten voelen, een dieptepunt bereiken. Vervelend? Niet per se, want tijdens je menstruatie wordt het ook makkelijker om je grenzen aan te geven, dingen los te laten en belangrijker: goed voor jezelf te zorgen. Werkt iemand je op je zenuwen? Dan is dit hét moment om eens flink op je strepen te gaan staan. Met jou valt niet te sollen, in ieder geval niet als je menstrueert. 

2. Picasso in spe Als je menstruatie voorbij is, beland je in de volgende fase: de pre-ovulatie. In deze fase maakt je lichaam weer meer oestrogeen aan, wat ook de productie van het luteïniserend hormoon stimuleert. Dat laatste klimt razendsnel tot een piek, waardoor je vaak meer energie krijgt, je sneller enthousiast wordt en je je creatiever voelt. Perfecte timing dus, om wat nieuws te proberen. Pak er wat kwasten en verf bij en wie weet flans je zo een nieuwe Picasso in elkaar. Let er trouwens wel op dat je al die nieuwe plannen niet te snel met de wereld deelt, want dan leg je er gelijk druk op voor jezelf. En daar houden we niet van. 

3. Kom maar op met die date  Komt je ovulatie in de buurt? Dan wordt je humeur waarschijnlijk beter, je gevoel flirteriger en je afscheiding glibberiger. Dit heeft ook te maken met het luteïniserend hormoon dat nog steeds aanwezig is en oestrogeen en testosteron die een hoogtepunt bereiken. Ook je progesteron-gehalte springt nog even omhoog. Die hormonen zorgen ervoor dat je je sexy, uitbundig en tegelijkertijd kalm voelt, wat er ook voor zorgt dat je in deze fase productiever en zelfverzekerder bent. Met andere mensen afspreken wordt nog leuker, dus als je aan het wachten was op een goed moment om je dateleven weer op te pakken, dan is dit je kans. In deze fase heb je namelijk ook het hoogste libido. Tinder, here we come

Plan je cyclus

Uitverkocht
€24,99 19 ,99

Lees ook: Bloedirritant: waarom je vaker moet kakken als je ongesteld bent

4. Tijd voor jezelf Mocht je het daten nieuw leven in willen blazen, dan kun je dat het beste doen voor je in de pre-menstruatiefase belandt, want daarna heb je er waarschijnlijk geen zin meer in. Deze pre-menstruatiefase herken je aan dat je je weer wat meer terug wil trekken en dat de goede flow waar je in zat onderbroken voelt, wat te maken heeft met dat oestrogeen en progesteron weer afnemen. Bovendien is ook je libido van de radar verdwenen. Neem daarom eens lekker de tijd voor jezelf en wees vooral niet te streng, want voor je het weet begint het hele riedeltje weer opnieuw en moet je weer aan de slag met tampons en maandverband.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen