Auwtsj: stekende pijn in je linkerborst? Dit kan de oorzaak zijn

Body & Mind

Auwtsj: stekende pijn in je linkerborst? Dit kan de oorzaak zijn

Florence David Richard
Door

Florence David Richard

Gepubliceerd op

1 juni 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

1 juni 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Je weet waar we het over hebben: die felle, stekende pijn in je borst waardoor je geen vin kan verroeren. Ademhalen doet pijn, en het lijkt al-tijd in je linker te zijn. Omdat tig vrouwen hier last van blijken te hebben - maar niemand precies weet wat het is - plozen wij even haarfijn voor je uit hoe de vork in de steel zit. 

Toen TikTok-gebruiker @hope.dx een video postte over de pijnscheuten in haar linkerborst, vulden de reacties zich massaal met 'huh, ik ben dus niet de enige?' en 'je hebt geen idee hoe opgelucht ik nu ben'. Bleek dus best een algemeen probleem te zijn. Wij gaan niet weg zonder antwoorden. 

Pleuritis Een andere TikTokker, @chaoskenobi, legde uit dat zij voor dit verschijnsel naar de dokter was gegaan. Hij legde uit dat het iets genaamd 'pleuritis' kan zijn. Mary Jane Minkin, verloskundige- en gynaecologieprofessor aan de Yale Universiteit, deelde in een artikel van Buzzfeed haar inzichten hierover: 'Ik denk niet dat iemand een definitief antwoord kan geven, maar de pijn die ze beschrijft is zeker iets wat we pleuritis noemen. Het wordt erger als je diep ademhaalt, en kan eigenlijk overal in de borst voorkomen.' Wat het dan precies inhoudt? 'Over het algemeen is pleuritis een ontsteking van de bekleding van de borstholte - het borstvlies - en is het niet zelfbeperkend,' vervolgt Minkin. Dat wil zeggen dat het langer aanhoudt en niet weggaat met één pijnlijke ademhaling. Komt redelijk in de buurt van wat wij voelen, toch? Laten we even verder kijken naar andere mogelijkheden.

Precordiale vangst syndroom Onder @chaoskenobi's video werd vaak gereageerd dat dit ook het 'precordiale vangst syndroom' kan zijn. Wanneer je kijkt naar de symptomen lijkt ook dit aannemelijk. Geen zorgen, het klinkt ernstiger dan het is. Met het precordiale vangst syndroom doelen we op het onschuldige verschijnsel waarbij de zenuwen in de voorkant van de borst worden samengedrukt of verergerd. Gevolg hiervan is een drukkende pijn op de borst die vermeerdert bij inademing. Meestal houdt dit één tot drie minuten aan. De pijn zal vooral voorkomen wanneer je zit, en als je diep ademt kun je een knallend gevoel in de borst ervaren, waarna de pijn verlicht.

Lees ook: Thanks hè, moeder natuur: waarom je je baby altijd op je linkerarm draagt

Costochondritis Een andere mogelijkheid die professor Minkin benoemd is 'costochondritis', een ontsteking van de ribben. 'Als je op de rib drukt, doet het pijn.' Minkin benoemd dat dit een veelvoorkomend verschijnsel is. Is dit iets om ons druk over te maken? Minkin: 'Wat ik aan mijn patiënten vertel, is dat als het erg zelfbeperkend is (zoals wanneer het maar één of twee ademhalingen volhoudt), je er geen zorgen over hoeft te maken. Mocht het echter aanhouden, moet er wel een evaluatie worden uitgevoerd.'

Aan de bel trekken De conclusie: mocht jij last hebben van die scherpe pijn in je borst ben je zeker niet alleen. Het kan aan meerdere dingen liggen, maar het met je dokter bespreken blijft altijd een goed idee. Vooral als het aanhoudt.

delen
Florence David Richard

Florence David Richard is tekststagiair bij &C en een twintigjarig jonkie. En ja, David Richard is een achternaam. Ze is afkomstig uit het mooie Twente, maar heeft het accent daar achtergelaten (denkt ze zelf). Ze slurpt chai lattes weg alsof haar leven ervan af hangt en laat de zon – iets te – sterk haar humeur bepalen.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen