Eva leeft polyamoreus: 'Ik zou ook graag kinderen willen, maar niet van één man'

Body & Mind

Eva leeft polyamoreus: 'Ik zou ook graag kinderen willen, maar niet van één man'

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

9 juni 2023 om 20:00

Bron / Fotografie

fotografie Ruud Janssen, tekst Kim Palmaccio

Gepubliceerd op

9 juni 2023 om 20:00

Bron / Fotografie

fotografie Ruud Janssen, tekst Kim Palmaccio

Eva de Goeij geniet van seks met meerdere mensen: ze leeft polyamoreus en heeft een non-monogamie-praatgroep opgericht.

Eva (31): 'Als neurowetenschapper deed ik onderzoek naar ­onderwerpen als seksualiteit en gender. Seks heeft me altijd al geboeid. Ik hou ervan. De geiligheid, release, taal, verbinding. Voor mij is seks bijna een spirituele ervaring. Ik kan me ook echt niet voorstellen dat ik het de rest van mijn leven maar met één persoon doe. Grappig genoeg dénken veel mensen dat ook: ze kunnen zich niet voorstellen dat hun huidige partner de laatste bedpartner zal zijn, maar maken daar vervolgens geen afspraken over. Soms wordt er niet eens over gepraat – met vreemdgaan als gevolg.

Ik zou ook graag kinderen willen, maar niet van één man. Ik weet dat sommigen dat gek vinden: monogamie is nog steeds de norm. Daar hebben we een script en ongeschreven regels voor. Je doet het alleen met elkaar, we weten hoe je met je exen omgaat, hoe je datet, wat een relatie is en dat je met kerst bij elkaars familie aan de kerstdis zit. Sommigen a­ssociëren non-monogamie met overal en altijd seks hebben.' Lachend: ­'Natuurlijk heb ik veel seks, maar daar draait het voor mij niet om. Voor mij houdt polyamorie in dat ik zowel seks- als liefdesrelaties met meerdere mensen tegelijk kan hebben, op een ­ethische manier, dus dat alle partijen het daarmee eens zijn.

Lees ook: Fleur en Dayle zijn swingers: 'Onze slaapkamerseks is er alleen maar beter op geworden'

Mensen vinden me al snel aandachtsgeil. Dat oordeel is best moeilijk voor me geweest, ik ben bij mezelf te rade gegaan of het klopt, of er een kern van waarheid in zit. Maar het is niet mijn motivatie. Ik wil in mijn leven zo veel mogelijk mensen ontmoeten en zo veel mogelijk fijne, verschillende soorten seks hebben. Ik zie het als een verrijking van mijn leven, maakt dat me een slet? Of aandachtsgeil? En waarom maakt zoiets een man juist stoer? Volgens mij is het niet gek om gevoelens te hebben voor meerdere mensen tegelijk, of om op meerdere mensen verliefd te kunnen zijn. Dat kan gebeuren. Hoe je ermee omgaat, is een tweede. Tot voor kort had ik vier vriendjes tegelijk. Helaas zijn er twee uitgegaan. Seksrelaties aangaan met meerdere mensen klinkt ingewikkeld. En eerlijk: dat is het soms ook. Omdat ik zo weinig voorbeelden heb. Al helpt het om naar internationale podcasts te luisteren. In landen als de VS is er al meer informatie over verschillende relatievormen te vinden.

Lees ook: Esther schrijft seksverhalen: 'Mensen denken dat we hier altijd met een hand in onze broek zitten'

Ik gun iedereen een goed relationeel leven. Daarom volg ik een opleiding tot relatietherapeut, ik wil mensen – stellen, singles, monogaam, non-monogaam – helpen. Op Instagram heet ik Eva Perel, afgeleid van de wereldberoemde relatietherapeut Esther Perel. Ik richtte daar een praatgroep op omdat ik steeds vaker de vraag kreeg van vreemden of ik koffie met ze wilde doen. Ze hadden behoefte aan een veilige plek waar ze zonder waardeoordeel konden praten over non-monogamie. Over hoe je je ­relaties vormgeeft en hoe je dat op een ethische manier kunt doen. Het thema van de laatste keer was jaloezie. Want natúúrlijk kunnen non-monogame mensen die gevoelens ook hebben. Dat is menselijk. Vaak zegt het iets over je eigen onzekerheid en zorgt het alleen maar voor onbehulpzaam gedrag. We onderzoeken dat gedrag bij onszelf, het is een heel zelfhulpproces.

Mijn eerste relatie is er nog steeds. We leven nu al zeven jaar polyamoreus en dat gaat goed. Niet iedereen begrijpt het, maar voor ons werkt het. Het verrijkt ons seks- én liefdesleven.'

Meer interviews met mensen die er wel pap van lusten? Je vindt ze in &C's juninummer 'Meer seks graag!'

Scoor &C's juninummer nu hier!

7 ,45

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur