Zo weet je of een bedrijf Pride Month écht steunt, of het juist als marketingtruc gebruikt

Body & Mind

Zo weet je of een bedrijf Pride Month écht steunt, of het juist als marketingtruc gebruikt

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

7 juni 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

7 juni 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Juni staat in het teken van Pride Month, wat betekent dat bijna ieder bedrijf op deze planeet een regenbooglogo uit de kast trekt, Pride artikelen verkoopt en de meest ontroerende reclames met een LHBTI+ thema op de buis gooit. Allemaal mooie tekens van steun aan de community, of gaat het eerder om het geld?

Ieder jaar werken steeds meer bedrijven wekenlang vol smacht naar de maand juni toe. Niet omdat de vakantiedagen dan dichterbij komen, maar omdat ze de regenboogvlag weer uit mogen hangen. Met grappige slogans of kleurrijke drinkbekers kunnen bedrijven voor medewerkers en consumenten hun steun aan de LHBTI+ gemeenschap uiten, maar ook bakken met geld verdienen. Wat we hierbij vaak zien gebeuren is dat een bedrijf de originele gedachte achter Pride vergeet, waardoor ze misbruik maken van deze maand. Dat noemen we rainbow washing.

Lees ook: 'Alle biseksuelen doen aan trio's' en 3 andere vooroordelen die je té vaak hoort als je bi bent

Pride is een protest Pride komt voort vanuit de Stonewall riots in Amerika in 1969. Dit was een protest waarbij onderdrukte LHBTI+ mensen dagenlang in conflict waren met gewelddadige politieagenten. Hieruit groeide een jaarlijks protest waarbij men samenkwam om voor de rechten van iedereen in de queer community op te komen. Dit protest kennen we nu als Pride, waarbij we in Nederland met een feestelijke botenparade door de grachten varen. Ook al is deze Pride nu één grote fissa, het is en blijft een protest tegen onderdrukking van en discriminatie tegen LHBTI+ over de hele wereld. Daar houden veel bedrijven geen rekening mee, wat niet bepaald goed is voor hun imago.

Dikke vette red flag AT&T, een Amerikaans telecommunicatiebedrijf, zwaaide tijdens voorgaande Pride maanden trots met een regenboogvlag. Intussen doneerden ze meer dan driehonderdduizend dollar aan anti-LHBTI+ organisaties en beleid waarmee ze onder andere zorg voor transgenderjeugd en zelfmoordpreventie bij queer mensen tegengingen. Toen consumenten hierachter kwamen kozen ze er massaal voor om dit bedrijf niet meer te steunen, ze voelden zich voorgelogen.

Dit gebeurt vaker dan je denkt. Oké, niet alle bedrijven pakken het zó slecht aan als AT&T, maar wat we in de meeste gevallen zien gebeuren is dat de regenbogen verdwijnen zodra het juli is. De logo's veranderen weer naar hun oude ontwerp en over LHBTI+ of Pride wordt het hele jaar niet meer gesproken. En dat terwijl ze in augustus wél met een boot door de grachten gaan tijdens de Amsterdam Pride Parade.

Lees ook: Hey, waarom vieren wij Pride Month eigenlijk met een botenparade?

Wij willen 'woke' 'Je moet toch juist blij zijn dat die bedrijven alsnog hun steun uiten, waarom ben je dan nog niet tevreden?' horen we je denken. Dat klopt inderdaad ergens ook wel. Bedrijven die meedoen aan Pride Month willen graag laten zien dat zij de LHBTI+ gemeenschap steunen. Maar als zij naast deze maand niet actief meehelpen aan verandering, en juist lekker cashen van de opbrengsten van hun campagne verliest die steun zijn waarde. Dan is het 'woke' zijn belangrijker dan de daadwerkelijke gedachte achter Pride: protest en verandering.

Hoe doe je het dan wel? Levi's doet het al jaren goed. Dus bedrijven: pak een pen en schrijf mee. Elk jaar maakt Levi's een Pride collectie. Met de opbrengsten die ze daaruit halen doneren ze elk jaar honderdduizend dollar aan Outright International, die wereldwijd strijdt voor gelijke rechten voor de LHBTI+ gemeenschap. Abercrombie&Fitch doneerde vierhonderdduizend dollar aan the Trevor Project, waarbij ze zelfmoord onder jonge LHBTI+'ers tegengaan.

Wil je zelf graag zien of een bedrijf aan rainbow washing doet? Kijk dan of het bedrijf zich alleen in juni over Pride uit. Ook kun je erachter komen of ze doneren aan organisaties die voor queer-rechten strijden, of als ze juist hebben gedoneerd voor een anti-LHBTI+ organisatie. Als laatste kun je zien hoe een bedrijf scoort op de Corporate Equality Index, waarbij wordt gekeken naar de inclusiviteit voor werknemers uit de queer community. Fijne Pride Month!

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer van deze auteur

Meer Body & mind