Hey, waarom vieren wij Pride Month eigenlijk met een botenparade?

Body & Mind

Hey, waarom vieren wij Pride Month eigenlijk met een botenparade?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

3 juni 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

3 juni 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Het is weer Pride Month! In Nederland trappen we die af met de eerste botenparade in Utrecht, die vandaag plaatsvindt. Vanaf half twee trekt er een uitbundig uitgedoste stoet mensen op de meest hysterische boten door de Utrechtse grachten. Aan kop vaart Pink Promiss, een boot vol prachtige drag queens in ongetwijfeld de meest bijzondere creaties. 

Maar waarom doen we dat eigenlijk, die boottochten? Tijd voor een dosis geschiedenis.

Pride Month is in 1970 ontstaan in New York als gevolg van de zogenaamde Stonewall rellen. In juni 1969 werd de homobar 'The Stonewall Inn' ontruimd, nadat de LHBTIQ+-bezoekers van de bar jarenlang geterroriseerd werden door de New Yorkse politie. Maar in plaats van de bar lijdzaam te verlaten, besloten de bezoekers van 'The Stonewall Inn' terug te vechten, letterlijk. Ze hielden demonstraties waarin ze streden voor gelijke rechten en voor plaatsen waar LHBTIQ+'ers zichzelf konden zijn zonder angst om te worden gearresteerd. En met succes. Precies één jaar na de Stonewall-rellen vond de eerste Gay Pride ooit plaats, tussen Greenwich Village en Central Park, in New York.  Lees ook: Wij zijn (bijna) de enige diersoort die tongzoent, dus waarom doen we 't eigenlijk? Maar wat heeft dat nu precies met die boten te maken, vraag je je af? Nou, helemaal niks. Dat wij in Nederland Pride Month altijd met een botenparade vieren, heeft te maken met slimme marketingmensen. In de nineties wilde Amsterdam heel graag de titel 'Meest homovriendelijke stad van Europa' verdienen. Om dat te bereiken deed Amsterdam mee aan een pitch tussen verschillende Europese steden om in 1998 het gastland van de Gay Games, een soort Olympische Spelen maar dan voor LHBTIQ+ sporters, te worden. En daarvoor had men bedacht dat het dan een goed idee zou zijn om met een parade van boten met daarop de deelnemende sporters langs alle mooie plekjes van Amsterdam te varen. Amsterdam won de pitch, en ter promotie van de aanstaande Gay Games begon men in 1996 alvast met die botenparade.  Lees ook: Deze 4 problemen worden het vaakst besproken bij de seksuoloog

En zo is het gekomen. Die Gay Games zijn we met zijn allen al lang vergeten. Maar we hebben er wel de allerleukste invulling van de Pride Month ter wereld aan overgehouden. Schip ahoy, en happy Pride! 

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen