Lul jij geheimen altijd per ongeluk door? Ligt niet (helemaal) aan jou

Body & Mind

Lul jij geheimen altijd per ongeluk door? Ligt niet (helemaal) aan jou

Florence David Richard
Door

Florence David Richard

Gepubliceerd op

29 maart 2023 om 19:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

29 maart 2023 om 19:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Knal jij aan de lopende band geheimen eruit die jou werden toevertrouwd? Dan hoeft dit niet per direct te betekenen dat jij een slecht persoon bent. Psychologen hebben namelijk redenen vastgesteld waarom we een geheim bewaren zo verdraaid lastig vinden. Kun je mooi daar de schuld heen schuiven.

1. Het kost te veel hersenopslag Het klinkt als een slap excuus, maar onze hersenen vinden het een behoorlijke klus om een geheim te bewaren. Terwijl we in gesprek zijn draaien onze hersenen namelijk overuren om te bedenken wat het geheim was, en om te onthouden dat je deze niet mag verklappen. Daarnaast moeten we rekening houden met wat onze gesprekspartner wel en niet weet. Psycholoog Art Markman zei in een artikel van zakenmagazine Fast Company het volgende erover: 'Ons brein heeft maar een beperkte capaciteit om informatie te verwerken. Dus als je betrokken bent bij een moeilijke discussie, kan het lastig zijn om bij te houden wat je wel mag zeggen en wat niet, wat ertoe kan leiden dat je informatie deelt die je niet had mogen delen.' Zo'n geheim bewaren vereist dus flink wat multitasking, en uit onderzoek blijkt dat de mensen die dit het meest doen hier het allerslechtst in zijn. Maar hey, is ook lastig. Logisch dat je af en toe een geheim eruit flapt.

Lees ook: Zomertijd is slecht voor je: aanstelleritus of de harde waarheid?

2. Te fokking verleidelijk Soms is de verleiding om het iemand te vertellen gewoon te groot, puur omdat jij diegene hun reactie wil zien. Het blijkt dezelfde impuls die je ertoe aanzet om je vrienden te vertellen over een goede film die je hebt gezien: je krijgt een kick van informatie delen die de ander nog niet weet.

3. Sociale goedkeuring Psycholoog Andreas Wismeijer noemt een derde reden, namelijk jouw sociale rang. Je bezit bijzondere informatie, en wil aan andere mensen laten zien dat je bijzonder bent door dit te delen. 'Hierdoor creëer je een band tussen jou en je vrienden of familie. Het onderschrijft jouw positie in de groep: je laat ermee zien dat mensen je in vertrouwen nemen.' Natuurlijk helpt dat beeld van vertrouwen niet als jij vervolgens iedereen hun geheimen zit door te lullen, maar dat terzijde.

Flapuit Kan jij geen geheim bewaren ook al hing je leven er vanaf? Dan kan het volgens Wismeijer helpen om deze op te schrijven: 'In een dagboek, in een brief die je niet verstuurt, of anoniem op een website. Probeer het ergens te uiten, daarmee kan je voorkomen dat je het doorvertelt.' 

Fun fact: de geheimen die 's werelds het meest gedeeld worden gaan over 1) seksualiteit en seksuele fantasieën en 2) relatieproblemen. Weet je dat ook weer.

delen
Florence David Richard

Florence David Richard is tekststagiair bij &C en een twintigjarig jonkie. En ja, David Richard is een achternaam. Ze is afkomstig uit het mooie Twente, maar heeft het accent daar achtergelaten (denkt ze zelf). Ze slurpt chai lattes weg alsof haar leven ervan af hangt en laat de zon – iets te – sterk haar humeur bepalen.

Meer van deze auteur