Moet je weten: de houdbaarheid van make-up is korter dan je denkt

Beauty

Moet je weten: de houdbaarheid van make-up is korter dan je denkt

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

20 november 2022 om 12:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen

Gepubliceerd op

20 november 2022 om 12:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen

Verdwaalde lippenstiften of mascara's van Joost-mag-weten-hoe-oud. Je hebt ze vast nog wel ergens liggen, daar zijn we allemaal schuldig aan. Misschien toch maar effe een grondige schoonmaak door je cosmetica want óók make-up kan over datum.

Race tegen de klok  Het moment dat jij je make-up artikelen opent, gaat de houdbaarheid achteruit. Noem het een race tegen de klok. Volgens het Australische online platform Choice gaan cosmeticaproducten maar een paar maanden mee. Heb je een natuurlijk goedje? Goed bezig, maar die is minder lang houdbaar. Producten zoals poeder zijn dan weer langer houdbaar. Omdat er geen water aan is toegevoegd, is het moeilijker voor bacteriën om te groeien en dus blijven deze producten langer bruikbaar.

Lees ook: Smeren maar: soepel van een bosje stro naar glanzende lokken

Check, dubbelcheck Op álle make-up verpakkingen staat een een potje afgebeeld met daarin een getal achtervolgt door letter M, dat staat voor maanden. Het cijfer geeft aan hoeveel maanden het product 'goed' blijft. Volgens Onderzoeksarts cosmetische dermatologie Jetske Ultee blijkt dat dit getal niet altijd klopt. 'De houdbaarheidsdatum gaat uit van een ideale situatie. Uit onderzoek blijkt dat het vaak veel minder lang meegaat,' vertelt Ultee aan Editie NL. 

Koude plek Om je make-up producten langer te gebruiken kun je artikelen met pomp aanschaffen. Dan poer je niet steeds met je vinger in datzelfde potje. Dat neemt toch weer bacteriën met zich mee. In het kader van hygiëne is handen wassen ook geen overbodige luxe. Spoel die vette chipsvingers schoon, voordat jij een nieuwe foundation-laag aanbrengt. Bewaar je make-up daarnaast op een koude, droge plek. Juist op die warmere stekkies raken producten sneller over datum. Noted

Kop-pig Na de houdbaarheidsdatum verandert de originele formule van het product en kloppen verhoudingen niet meer. Grote kans dat bijvoorbeeld je mascara uitdroogt. Smeer je deze gezichtsproducten ná de houdbaarheid toch op je porem, tja, moet jij weten, maar, weet wel dat dit kan leiden tot huidirritatie, ontstekingen en infecties. En dat klinkt niet zo fris. 

Lees ook: Gaan met die banaan: dit is waarom je je gezicht wil reinigen met een bananenschil

De boel op een rijtje - Mascara is na 3 maanden niet meer goed. - Eyeliner en lipgloss kun je na 6 maanden beter weggooien. - Oog- en lippotloden zijn na 1 jaar vaak over de datum. - Voor foundation geldt ook: na 1 jaar. - Oogschaduw en poeder zijn na 1,5 jaar niet meer goed. - Lippenstift kun je net wat langer bewaren: 2 jaar.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Wil je ook lezen