Huidtherapeut vertelt: wil je vitamine C gebruiken voor je huid? Check eerst deze 3 dingen

Beauty

Huidtherapeut vertelt: wil je vitamine C gebruiken voor je huid? Check eerst deze 3 dingen

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

15 april 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

15 april 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

De beautytrends vliegen je om de oren, van retinol tot populaire crèmes en vitamine C. Daar is van alles over te vinden op het wereldwijde web, maar de tijd van gissen is voorbij: we willen weten waar we aan toe zijn. Moet je vitamine C nou wel of niet toevoegen aan je skincareroutine? En vooral: hoe dan?

En dan hebben we het niet over ons &C vitamine C-shot, maar over een serum voor op je huid. Om maar even meteen de onduidelijkheid uit de lucht te helpen.

Vitamine C: dit moet je weten Slik je vitamine C, dan is dat bevorderend voor de aanmaak van afweerstoffen en daarmee het in stand houden van de weerstand. Het is dus niet gek dat een serum van deze vitamine ook positieve effecten zou kunnen hebben op de huid. Zo zou het je gezicht een glow geven en oppervlakkige lijntjes verminderen. Tamara Alting, huidtherapeut bij Cosmetique Totale, legt het uit: 'Vitamine C zorgt ervoor dat je huid een natuurlijke beschermingslaag krijgt tegen de zon. Het is eigenlijk een soort natuurlijke UV-bescherming.' Bescherming tegen de zon, betekent minder huidveroudering. Vandaar die verminderde lijntjes dus.

Wacht nog heel even met naar de winkel rennen, want volgens de huidtherapeut is er één ding heel belangrijk. 'Je moet het goede moment kiezen om het in te zetten,' zegt de huidtherapeut. Als dat lukt, dan heb je met een vitamine C-serum een 'gouden standaard.' Alleen nog even deze drie tips opvolgen.

Lees ook: Klaar met die flauwekul: helpt het wel of niet om deze boodschappen op je gezicht te smeren? 1. Wanneer mag je het gebruiken? 'Het is voor iedereen goed om je huid te beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon. Iedere huid kan in principe dus gewoon veilig vitamine C gebruiken, zowel de oudere als de jongere huid. Maar je moet wel goed weten of je huid het kan verdragen, anders kan het juist meer huidschade veroorzaken. Zeker in de winter, wanneer de huid droger wordt. Daarnaast zit er ook alcohol in vitamine C-serums. Dat is nodig om de boel stabiel te houden, maar het droogt je gezicht ook uit. Bij een geïrriteerde, rode en droge huid zou ik bijvoorbeeld nooit meteen vitamine C aanraden. Dat kan gaan irriteren. Als je huid uit balans is, zul je eerst die huidbarrière weer moeten versterken. Pas dan kun je gaan opbouwen met een vitamine C-serum.'

 2. Hoe gebruik je het?  'Vitamine C kan roodheid, pigmentvlekjes en fijne lijntjes verminderen, maar alleen als je het combineert met andere producten. Met alleen een vitamine C-serum kom je er niet. Gebruik bijvoorbeeld altijd een exfoliant. Daarmee worden de dode huidcellen verwijderd en wordt de huid gestimuleerd om nieuwe cellen aan te maken. Dat zorgt ervoor dat de huid mooi doorlaatbaar is. Exfoliëren kan zowel in de avond als in de ochtend, maar het vitamine C-serum moet je alleen 's ochtends aanbrengen. Dit omdat je het vooral gebruikt om je huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals de zon. Breng daarna een goede moisturizer aan voor hydratatie, en zodat de vitamine C optimaal zijn werk blijft doen.'

Lees ook: Deze 7 dingen moet je nooit doen als je je gezicht gaat scrubben

3. Waar moet je opletten? 'Het is heel belangrijk dat je een serum kiest dat luchtdicht verpakt is, want vitamine C gaat heel snel verloren als er lucht bij komt. Zorg dus dat het geen potjes met pipetjes zijn. Ook zijn er verschillende percentages vitamine C. Ik raad mijn cliënten aan om in de winter een serum te gebruiken met 15 procent, en in de zomer een met 30 procent. Dan wordt je huid er net wat minder droog van. Het lastige van de alcohol in vitamine C, is dat je niet weet welke soort er in zit. Sommige zijn schadelijk voor de huid en sommige niet. Laat je daar goed over adviseren door een huidspecialist of huidtherapeut. Zij weten het uiteindelijk het beste. Het is ook belangrijk dat je weet wat je huidtype is, en of je vitamine C überhaupt eigenlijk wel nodig hebt. Het is voor iedereen een mooi ingrediënt, maar pas als je het op de juiste manier in kan zetten. Pas dán is het een gouden standaard.'

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort (2000) is tekststagiair bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer lezen

Meer van deze auteur