Gevalletje vermijden: deze populaire haarstijl zorgt voor kale plekken

Beauty

Gevalletje vermijden: deze populaire haarstijl zorgt voor kale plekken

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

1 juni 2024 om 10:00

Bron / Fotografie

beeld NL Beeld

Gepubliceerd op

1 juni 2024 om 10:00

Bron / Fotografie

beeld NL Beeld

Er is weinig zo lekker als je vette haar vol knallen met haarspray en gel. Strak naar achter de boel. Zo droegen we het gisteren ook. En morgen weer.

Want het ziet er verzorgd uit, het zit mooi én je stelt het wassen van je haren uit. Klinkt als de coupe van je dromen, maar dat is-ie blijkbaar niet.

Populaire haarstijl We kennen de look van Sofia Richie, die begin september dit jaar een tutorial deelde van haar beroemde sleek bun, of in haar woorden de 'lazy girl bun'. En óf mensen daarop zaten te wachten: de TikTok is intussen bijna drie miljoen keer geliked en massaal overgenomen in het straatbeeld. Ook door mede-beroemdheden als Hailey Bieber, Bella Hadid en Kim Kardashian. Tja, het is ook gewoon een lekker lookje.

Sleek bun-alert Er is alleen een klein probleem met die strakke haarlook: de herhaalde aanhoudende spanning in hetzelfde haargebied kan op lange termijn zorgen voor haarverlies. Dat zit zo: de spanning kan microscheurtjes veroorzaken in de buitenste laag van je haar, die de rest van je haar hoort te beschermen. Doe je dit een paar keer per week, dan zul je geleidelijk de haarzakjes uit je hoofd trekken. Hallo, kale plekken.

Lees ook: Ook altijd last van haaruitval in de winter? Dat zit zo

De haren die het meeste risico lopen zijn babyhaartjes en chemisch behandeld haar. Let dus nog een tikkie extra op als je geblondeerd haar hebt, want anders zit je dadelijk misschien met schade, gespleten haarpunten en afgebroken haar te kijken. Oh, en je haar kan er dunner van worden. Ben je al bang genoeg?

Stijlen met mate Nu hoef je de sleek bun niet per se volledig uit je leven te verbannen, maar probeer 'm wel wat meer te vermijden. Niks drie keer per week je haren naar achter met twintig kilo haarspray en gel. Houd het bij één of twee keer per week, dan zit je goed. Sleek bun ze, maar dan verantwoord.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort (2000) is tekststagiair bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen