Resting rich face: aan je gezicht kunnen mensen zien of jij rijk of arm bent

Beauty

Resting rich face: aan je gezicht kunnen mensen zien of jij rijk of arm bent

Laudonne Roos
Door

Laudonne Roos

Gepubliceerd op

9 februari 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

9 februari 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Vergeet dure designermerken, handtassen die een fortuin kosten of gespot worden bij de duurste hotspot in town. Als je dacht dat dat de dingen waren waaraan mensen kunnen zien hoeveel knaken jij stuk kunt slaan elke maand, vergeet het maar. Er is namelijk een veel betere indicatie van hoe rijk jij bent: je gezicht. En probeer daar maar eens mensen mee voor de gek te houden. 

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Glasgow heeft de vorm van je gezicht invloed op wat mensen denken over je rijkdom en achtergrond. Dit komt niet per se door gezichten zelf, maar puur met wat voor gevoel ze geassocieerd worden. 

Spot de rijke stinkerd Een testteam moest gezichten beoordelen op verschillende kenmerken. Zo raadden ze in welke sociale klasse mensen zitten en of ze succesvol, capabel, warm, dominant of betrouwbaar zijn. Uit het onderzoek bleek dat gezichten die als 'rijk' werden beschouwd ook betrouwbaarder werden gevonden, onder meer door hun slanke gezichtsvorm, strakkere gelaatstrekken, hoge opgetrokken wenkbrauwen en gezonde blosjes op de wangen. Daarnaast vonden de ondervraagden mensen met 'rijke' gezichten ook dominanter, capabeler en eerlijker dan de gezichten die als 'arm' werden beschouwd. 

Die 'arme' gezichten zijn juist breed, hebben laagstaande wenkbrauwen, een kortere kin, een naar beneden gerichte mond en een koelere huidskleur, waardoor ze ogenschijnlijk koud en onbetrouwbaar lijken. Ook vonden de ondervraagden hen er 'slecht uitzien', en werden ze 'kinderlijk en infantiel' bevonden. Wat zijn we toch ook heerlijk oppervlakkig, als mensheid.

Lees ook: Smartphone face: waarom sommige acteurs een 'té modern gezicht' hebben voor hun rol

Vooroordelen Die gevoelens komen volgens auteur van het onderzoek, dr. R. Thora Bjornsdottir, door vooroordelen. Mensen worden voortdurend beoordeeld op hun eigenschappen: 'Ze worden beoordeeld als mensen met voordelige of ongunstige kwaliteiten. Die oordelen worden alleen op basis van de gezichtsuitdrukkingen gevormd.' Uit die vooroordelen groeien dan weer stereotypes waardoor iemand met een korte kin slechter wordt behandeld dan iemand met gezonde blosjes. Mega kinderachtig, maar het gebeurt volledig onbewust.

Conclusie? We weten een stuk minder over ons eigen gedrag dan we dachten. Eigenlijk is de les die we hieruit halen niet of we zelf een 'rijk' of 'arm' gezicht hebben, maar dat we met z'n allen wat liever voor elkaar moeten zijn. Worden we allemaal mooier van.

delen
Laudonne Roos

Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.

Meer van deze auteur

Meer lezen