Beauty
De poriën in je gezicht verkleinen? Dit zijn de producten die wél werken, volgens een huidtherapeut
Gepubliceerd op
13 januari 2024 om 12:00
Bron / Fotografie
beeld Tom ten Seldam
Gepubliceerd op
13 januari 2024 om 12:00
Bron / Fotografie
beeld Tom ten Seldam
Wil je de poriën in je gezicht verkleinen? Dan kun je rustig aansluiten bij de andere miljoenen mensen met die wens – allemaal starend naar dezelfde skincare video's op TikTok. Hartstikke leuk en aardig, maar wat werkt er nou écht?
Klaar met producten kopen en behandelingen proberen voor saus. In 2024 gaan we enkel dingen doen die wél werken. Lijkt ons een sterk plan.
Op naar kleine poriën Even om meteen wat porie-fabels uit de wereld te helpen: poriën horen bij onze huid. Je zult ze nooit helemaal weg krijgen. En dat wil je ook niet, want poriën verspreiden talg over de huid. Zonder dat talg zou je gezicht droog worden en vatbaar zijn voor huidaandoeningen. Wat wel kan, is dat de poriën verstopt raken en daardoor groter worden. 'Dat kan gebeuren door een opstapeling van dode huidcellen op de huid,' legt Hetty Notebomer, huidtherapeut en eigenaresse van Skin Project Instituut in Amsterdam, uit. 'De bovenste huidlaag is dan verstopt. Oftewel: de huid is niet meer helemaal gezond.' Logisch dat je dat graag anders ziet, en Hetty vertelt hoe.
Exfoliëren kun je leren De huidtherapeut windt er geen doekjes om: exfolieer de boel. Met exfoliëren verwijder je dode huidcellen en stimuleer je de aanmaak van nieuwe cellen. Dat is volgens haar heel belangrijk, want door de celvernieuwing worden de poriën kleiner. Ren nu niet naar de Kruidvat om de eerste beste exfoliant in je mandje te gooien, maar vind er een met glycolzuur, salicylzuur en vitamine A-zuur. 'Dat zijn de belangrijkste drie ingrediënten om die grove poriën aan te pakken,' legt Hetty uit.
Lees ook: Skinfasting: moet je een pauze nemen van je skincare? Een huidtherapeut legt het uit
Glycolzuur staat bekend om het verminderen van fijne lijntjes, maar werkt ook op de laag van dode huidcellen en stimuleert celvernieuwing. Hetzelfde geldt voor salicylzuur, maar die werkt weer wat meer in op de talgproductie van je huid. Vitamine A, ook wel bekend als het wondermiddel retinol, stimuleert tevens celvernieuwing, maar ook de productie van collageen en elastine. 'Wil je je poriën verkleinen, dan mag deze stap simpelweg niet ontbreken.'
Schoon canvas Een goed begin is het halve werk, óók voordat je gaat exfoliëren. 'De basis is een goede reiniging', vertelt Hetty. 'Dat is de eerste stap in dit verhaal. Reinig je je huid niet, dan raken de poriën verstopt.' Dan kun je zoveel exfoliëren als je wilt, maar werkt het helemaal niet diep in de huid. Pas als de huid goed gereinigd is kun je starten met een exfoliant. 'Begin met minimaal drie keer per week exfoliëren, dan zul je na twee weken al resultaat zien.' Zin in.
Op de stoel ermee Geen zin om dit allemaal zelf uit te zoeken, wél om gewoon in een behandelkamer van een huidtherapeut te liggen? Kan ook. Bij een huidkliniek kunnen poriën verkleind worden door middel van lasers, peelings, microneedling en hydrafacials. Al deze behandelingen werken op de dode huidcellenlaag en stimuleren de celdeling en celvernieuwing. We weten inmiddels wat dat betekent: verkleinde poriën, here we come.
Het is aan jou of je liever het hef zelf in handen neemt of liever plaatsneemt op een stoel. Allebei prima, zolang je maar onthoudt dat een volledig glad gezicht onhaalbaar is. Die poriën horen erbij, hoe je het ook wendt of keert. Gevalletje accepteren.
delen
Meike van Zandvoort
InstagramMeike van Zandvoort is redacteur bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.