Skinfasting: moet je een pauze nemen van je skincare? Een huidtherapeut legt het uit

Beauty

Skinfasting: moet je een pauze nemen van je skincare? Een huidtherapeut legt het uit

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

8 november 2023 om 15:00

Gepubliceerd op

8 november 2023 om 15:00

Heb je net een skincareroutine van vijf stappen samengesteld, staan TikTok en Instagram plotseling vol met skin fasting. Ineens zouden skincarepauzes heel belangrijk zijn voor je huid. Die zou ook even rust nodig hebben. Maar klopt dat wel?

Doe je aan skin fasting, dan gebruik je voor een bepaalde tijd even geen skincareproducten meer – zelfs geen cleanser of SPF. Zo zou je je huid de tijd geven om zich weer te herstellen en haar natuurlijke balans terug te krijgen. Soort cold turkey voor je huid, zullen we maar zeggen.

Skincarepauze Huidtherapeut en eigenaresse van Skin Project Instituut in Amsterdam Hetty Notebomer ziet het ook veel voorbij komen, maar ze is vrij sceptisch over de zogenoemde skincarepauzes: 'Er bestaat geen bewijs dat de huid lui, inactief of immuun zou kunnen worden van producten. Dat is niet effectief bewezen.' Ga je deze winter bijvoorbeeld een vette dagcrème smeren, dan zal je huid niet ineens meer talg aanmaken. 'Je huid kan wel worden beïnvloed door hormonen of voeding, maar niet door het gebruik van de juiste producten. De huid functioneert gewoon op een natuurlijke manier. Dat is wat-ie doet.' Er valt weinig te 'repareren' aan je huid, zoals de skin fasting-hype beweert.

Lees ook: Vraag het Beauty Editor Xana: 'Wat is retinol en hoe gebruik je het?'

Gewend aan skincare Heb je toch het idee dat jouw huid wél gewend raakt aan producten? We schetsen even een casus voor je. Stel, je bent begonnen met het exfoliëren van je huid. Jij blij, want meteen mooi resultaat, maar daarna lijkt het al snel minder te worden. Je concludeert dat je huid er gewend aan is geraakt, toch maar even een skincare pauze inlassen. Klopt dus niets van. 'In het begin merk je snel en veel verschil, omdat dan de dode huidcellen voor het eerst worden verwijderd. Blijf je het product gebruiken, dan zal dat verschil minder groot worden,' legt de huidtherapeut uit. 'Maar het is dan juist van belang dat je het blijft gebruiken.'

Lees ook: Hoe bedoel je je kunt Sephora niet in Nederland bestellen? Op deze manier kan het gewoon

Gevalletje fabel Niks pauzeren dus, maar juist doortrekken die handel. 'Het is wel een goed idee om eens in de zoveel tijd te wisselen van producten,' zegt Hetty. Pas je routine aan, bekijk het per seizoen: gebruik in de winter meer volle crèmes en voeg in de zomer een vitamine C-serum toe. Maar sla alsjeblieft nooit die cleanser en SPF over, zoals TikTok zegt. 'Skin fasting is gewoon echt een fabel.' Duidelijk.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort (2000) is tekststagiair bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen